ובו יבואר שאין טענת "פסקת לחיותי" באופנים הבאים: א. כשמוכר בסיטנאות. ב. כאשר זה לטובת הלקוחות. ג. כשמוכר בזול מאוד.
ד. כשמוכר לחוג מסוים, לסייע להם. ה. כשנותן צדקה. ו. כשאינו קובע חנות לתמידות, סמוך לחנות חבירו.
השאלה:
"יש לי צרכניה גדולה שממנה פרנסתי. לפני חג הפסח, אחד הארגונים חילק "קמחא דפסחא" לקהל אנ"ש, שהם רובא דרובא של הקונים שלי, ופגעו בפרנסתי ביותר, עד כדי שאין לי כדי מחיה. נפשי בשאלתי, האם מותר לעשות זאת ולפגוע בפרנסתי, עד כדי שאין לי ממש למחיה".
תשובה:
אין למנוע מהם לעשות זאת, דאין טענת "פסקת לחיותי" במעשה צדקה, ומעוד טעמים, כמבואר בפנים.
ביאור התשובה:
ביאור צדדי הספק
בתחלה נבאר צדדי הספק, דהרי מבואר בשולחן ערוך בחושן משפט (קנו, ה), שמותר לבני אותו מבוי לפתוח חנות ליד חנות חבירו, ואין בזה משום טענת פסקת לחיותי, אבל בסימן ח' הארכנו בביאור שיטת אבי אסף, שמובא בבית יוסף שם, שסובר שאם על ידי פתיחת העסק מפסיד לגמרי את פרנסת חברו, אפילו בן אותו מבוי אסור לעשות זאת, ונחלקו הפוסקים אם הלכה כדבריו, ואף על פי שהרבה פוסקים חולקים על דבריו, יש הרבה פוסקים שפסקו כדבריו, ובראשם רבינו החתם סופר, אם כן יש לברר האם לפי זה אסור לעשות קמחא דפסחא, באופן שפוסק חיותו של חבירו לגמרי.
המוכר בסיטנאות
ונראה דיש כמה וכמה טעמים שאין בזה טענת פסקת לחיותי כלל, ונבארם אחת לאחת. א. כתב המחבר בחושן משפט (קנו, ז) וז"ל "הסוחרים שמביאים סחורתם למכור בתוך העיירות, בני העיר מעכבין עליהם מלמכור יד על יד כדרך חנונים" עכ"ל, וכתב בפתחי חושן (חלק ה גניבה ואונאה, פרק ט, הערה יג) וז"ל "ומשמע שלמכור בסיטונות אין מעכבין עליהם" עכ"ל, והטעם בזה, דדוקא כשיורד לאומנותו של חבירו אסרו חז"ל, אבל למכור בסיטונאות הוא אומנות אחרת, ואין צריך לומר כאשר מחלק הרבה מאוד מצרכים בבת אחת, דלא גרע ממוכר בסיטונאות בודאי אין לאסור.
העולה מזה: כשמוכר בסיטונאות, אין טענת פסקת לחיותי, והוא הדין כאשר מחלקים הרבה מצרכים בבת אחת, הרי זה כמוכר לסיטנאות.
טובת הלקוחות
ב. עוד טעם יש להתיר שהוא טובת הלקוחות, דכתב הרמ"א בחושן משפט (קנו, ז) וז"ל "י"א הא דבני העיר יכולין למחות בבני עיר אחרת, היינו דוקא בדליכא פסידא ללקוחות, שמוכרין כשאר בני העיר וגם סחורתם אינה טובה יותר משל בני העיר, אבל אם נותנין יותר בזול, או שהיא יותר טובה, שאז נהנין הלוקחין מהן, אין מוכרי הסחורות יכולים למחות (הרא"ש וטור בשם הר"י הלוי), ובלבד שיהיו הלוקחים ישראלים, אבל בשביל עובדי כוכבים הנהנים, לא" עכ"ל. מבואר שכאשר הוא לטובת הלקוחות, אין טענת פסקת לחיותי.
וכתב בפתחי חושן (שם, הערה יח) וז"ל "והוא דעת הר"י מיגאש, והביאו הרא"ש והנ"י, שאין יכולים לעכב לתועלתם ולהפסיד ללוקחים ישראל, והרמב"ן חולק, דמה שאמרו בפרק הזהב שמותר להוזיל השער, היינו דוקא בבני אותה העיר, אבל בבני עיר אחרת לא" עכ"ל, מבואר דלבני אותה העיר מותר גם לפי הרמב"ן אם לטבות הלקוחות.
העולה מזה: כאשר הוא לטובת הלקוחות אין טענת פסקת לחיותי.
בזול גדול גם הרמב"ן מודה
ג. כשמוכרים בזול מאוד, הכל מודים שמותר למכור. דהנה כתב בפתחי חושן (שם, הערה יח) וז"ל "וכתב הנ"י בדעת הר"י מיגא"ש [א.ה. הנ"ל שלטובת הלקוחות מותר להוזיל] דדוקא בזול גדול, אבל להוזיל מעט יותר, יכולים לעכב. (עיין בכסף הקדשים כמה פרטים בהלכה זו במכירה בזול), והב"י כתב שמדברי הרמב"ן לא משמע כן, אלא שלדעת הר"י מיגאש בין בזול גדול ובין בזול מועט אין יכולים לעכב, ולדעת הרמב"ן בשניהם יכולים לעכב, ולענ"ד נראה מדברי הרמב"ן שמודה שבזול גדול אין יכולים לעכב, שהרי כתב שיכולים להתנות על השערים או להושיב מבני עירם שימכרו בשער בינוני, ומשמע דהינו זול מועט" עכ"ל. מבואר שאם מוכר בזול גדול הכל מודים שאין יכול לעכב, אם כן לפי זה בקמחא דפסחא שהוא בזול גדול לכל הדעות מותר.
העולה מזה: אפילו לפוסקים שסוברים שגם לטובת הלקוחות יש טענת פסקת לחיותי, מודים שאם מוכר בזול גדול, אין טענת פסקת לחיותי.
סיוע לחוג מסויים אינו בכלל פסקת לחיותי
ד. עוד כתב פתחי חושן (שם, יח) "ויש לדון בזמננו שיש פותחים צרכניות במחירים מוזלים מאוד, ואם מיועדים לחוג מסוים בלבד נראה פשוט שאין לעכב עליהם, דהוי לטובת אותו צבור" עכ"ל, הנה מבואר שפשוט לפתחי חושן שכאשר עושים סייוע לחוג מסוים אין זה בכלל טענת פסקת לחיותי, כי עיקר המטרה היא לסייע לחוג מסויים, ואין זה בכלל פתיחת עסק מול חבירו, כמו כן בקמחא דפחסא שנותנים לחוג מסוים, אין בזה טענת פסקת לחיותי.
העולה מזה: כאשר פותחים צרכניה לחוג מסוים בזול, אין טענת פסקת לחיותי, כיון שהמטרה היא לסייע, והוא הדין בקמחא דפסחא.
הנותן צדקה אין טענת פסקת לחיותי
ה. ומלבד כל זה נראה עיקר, שבכלל אין כל טענת פסקת לחיותי שייך כאן, דכל טענת פסקת לחיותי היא כאשר האחד פותח עסק סמוך לחבירו, ומפסיד לחבירו והמטרה של הפותח היא לעשות עסקים, אבל נותן צדקה, ועל ידי זה הוא פוסק חיותו של חבירו, לא שייך כלל וכלל טענת פסקת לחיותי, דאין עושה עסק אלא עושה צדקה בלבד, ובזה לא אמרו כלל טענת פסקת לחיותי. ובחלוקת קמחא דפסחא הרי גובים צדקה מאנשים כדי לספסד אפילו את מחיר הקרן, ואפילו אם נותנים שכר לעוסקים במצוה, כל זה הוא בכלל מחיר הקרן כמבואר בפתחי חושן שם, נמצא שחלוקת קמחא דפסחא הוא צדקה ממש, ולא שייך בצדקה פסקת לחיותי.
העולה מזה:
בצדקה לא שייך טענת פסקת לחיותי, וחלוקת קמחא דפסחא היא צדקה, שהרי אנשים תורמים לספסד את מחיר הקרן, לפיכך לא שייך בזה טענת פסקת לחיותי.
מכירה לזמן אינה בכלל פסקת לחיותי
ו. לולי דמיסתפינא אמינא מלתא חדתא, דאין טענת פסקת לחיותי שייך אלא כאשר פותח חנות בקביעות סמוך לחנות חבירו, אבל באופן שאינו קובע חנות סמוך לחבירו אלא לזמן מסוים, אין בזה טענת פסקת לחיותי, דדוקא כאשר קובע חנות לתמיד הוא פתיחת עסק, בזה יש טענת פסקת לחיותי, אבל כאשר מוכר לזמן מועט סחורה בזול, לא שייך טענת פסקתא לחיותי, דאינו קובע חנות סמוך לחבירו. וצריך ראיה ליסוד זה. אבל כיון שנתבאר שבלאו הכי אין טענת פסקת לחיותי, אפשר לצרף סברא זו.
העולה מזה: אפשר שאין טענת פסקת לחיותי שייך אלא כאשר פותח חנות בקביעות סמוך לחנות חבירו, אבל באופן שאינו קובע חנות סמוך לחבירו אלא לזמן מסוים, אין בזה טענת פסקת לחיותי.
נידון דידן
לאור המבואר יש טעמים רבים לומר שלא שייך כלל טענת פסקת לחיותי בחלוקת קמחא דפסחא, דאין טענת פסקת לחיותי שייך: א. כשמוכר בסיטנאות. ב. כשהוא לטובת הלקוחות. ג. כשמוכר בזול גדול. ד. כשמוכר לחוג מסוים, לסייע להם. ה. כשנותן צדקה. ו. כשאינו קובע חנות לתמידות, סמוך לחנות חבירו.