בסיס למוקצה שנתערב נושאים: שבת, כללי

שאלה
בשבת ערכנו שמחה באולם הסמוך לביתנו שבו התקיימו כל הסעודות. כשבאנו להדליק נרות במקום, אחת הגיסות הביאה עמה מגש להדלקת הנרות, הצבנו אותו על אחד הכיסאות שהיו באולם והדלקנו נריות, כל אחת כמנהגה.
כשהגיע המלצר – הגוי – לאולם, כרבע שעה אחרי כניסת השבת והחל לארגן את השולחנות במהירות, נתקל בכסא ועליו הנרות, ופנה אלינו: זה מסוכן! לא טוב כזה דבר. הלך למחסן והוציא שולחן מתקפל, הציב אותו סמוך לקיר במקום שילדים לא יעברו בו והעביר את הנרות עם המגש על השולחן.
גיסתי, שמה לב מיד לבעיה שנוצרה, ואמרה לו שלא יקח את הכסא שעליו עמדו הנרות, וישתמש בכסאות האחרים. שהרי הכסא נהיה בסיס לדבר האסור.
אך למחרת כשבאנו לאולם לקראת הקידוש שהיה אמור להיערך במקום, ראינו שהמלצר סידר את השולחנות בצורה הראויה לקידוש רב-המשתתפים, והכסא ה"בסיס" נעלם ואיננו, התערב בין כל שאר הכסאות ועומד איפה שהוא. האם מותר להשתמש בו? האם צריך להזהיר את האנשים שלא ישתמשו בשום כסא?
תשובה
מותר להשתמש בשבת בכל הכסאות.
מקורות לעיון והרחבה:
לאחר שהכסא נתערב בכסאות אחרים, הסיבה לצדד לאיסור היא מפני שהכסא נחשב דבר שיש לו מתירין, שהרי למחרת השבת הכסא יהיה מותר, וגם הוא דבר חשוב ודבר שבמנין, ועל כן אין הוא בטל ברוב. אך למעשה יש להקל על פי מה שמצינו שיטות בין הפוסקים: א. יש סוברים שלגבי טלטול מוקצה אין אומרים 'דבר שיש לו מתירים לא בטל'. ב. יש סוברים שב'בסיס' שאין האיסור מצד עצמו, לא אומרים דבר חשוב ודבר שבמנין לא בטל. ג. יש סוברים שכסא שעיקרו לישיבה ולא נועד להניח עליו נרות, אין להחשיבו בסיס לדבר האסור. (להרחבה בכל זה ראו: ארחות שבת פרק יט הערה תד, אור ישראל (מונסי) ח"ב עמ' קכג-קכט, וח"ד עמ' ע-עד).
נעיר עוד שאם מראש חשבו לבקש מגוי לפנות את הנרות, דנו הפוסקים אם 'בסיס' כזה למוקצה שחשבו לסלקו משם בשבת [על ידי גוי] נחשב מוקצה לכל השבת (ראו או"ח סימן שט סעיף ד), והכרעת המשנה ברורה (סקכ"א) שבמקום הפסד אפשר לסמוך על דעת רבינו תם שאין בזה דין 'בסיס'.