שילוח הקן בספירת העומר נושאים: כללי

שאלה
האם אפשר לקיים מצות שילוח הקן בימי ספירת העומר?
תשובה
מצות שילוח הקן נוהגת בכל זמן. אמנם הרש"ש כותב על פי קבלה שלא לעשות מצוה זו בימי הספירה, וע"כ לא יחפש לעשות מצוה זו בימים אלו. אבל אם הזדמן לו קן צפור מותר לקיימה אף בימים אלו.
מקורות להרחבה:
מקור מצות שילוח הקן:
כתוב בתורה (דברים כב ו-ז' ''כי יקרא קן צפור לפניך בדרך בכל עץ או על הארץ אפרוחים או ביצים והאם רובצת על האפרחים או על הביצים לא תקח האם על הבנים. שלח תשלח את האם ואת הבנים תקח לך למען ייטב לך והארכת ימים''.
מועד קיום מצות שילוח הקן:
ואיתא בגמ' (קידושין לד.) ואיזוהי מצות עשה שלא הזמן גרמא, מזוזה מעקה אבידה ושילוח הקן. ומובא כן בספר החינוך (מצוה תקמה) שמצווה זו נוהגת בכל מקום ובכל זמן ובזכרים ונקבות.
עפ"י קבלה:
אך כתב רבי שלום שרעבי זצ"ל (בהגהות השמ"ש על ספר עץ חיים לרבי חיים ויטאל שער ט"ו פ"ג) שמשמע שצריך להזהר שלא לעשות מצוות שילוח הקן בעת שיש לזו"ן מוחין דגדלות כגון בעתות התפילה וכיוצא, ולא במ"ט ימי העומר, ולא מר"ה עד שמיני עצרת, ולא בשנת היובל. וכן כתב בספר קן צפור השלם (עמוד קד). וכן כתב בספר הבנים תקח לך (דינים השייכים למצות שילוח הקן ס"ו). וכן בספר אמת ליעקב למקובל ר' יעקב שאלתיאל זצ"ל (מערכת ש' אות ל"א) הביא את דבר הרש"ש.
ובשו"ת אור לציון (תשובות ח"ג פרק יז ס"ז) הביא את דברי הרש"ש, והקשה שא"כ הרי זו מ"ע שהזמן גרמא, והרי בחינוך כתוב שמצוה זו נוהגת בכל זמן בזכרים ובנקבות. וכתב שאפשר שאף לפי הסוד אין זה אלא לאחר החורבן, אבל לפני כן נהג תמיד.
הלכה למעשה:
כתב בקובץ מבית לוי (יו"ד שילוח הקן אות ה, עמוד שו) מי שנזדמן לו לקיים מצות שילוח הקן בימי הספירה מותר לקיים את המצוה. והוסיף שם (הערה ו) שאף שמובא בשם הרש"ש שלא לעשות מצוה זו במ"ט ימי העומר, מ"מ כיון שמצוה זו אינה מזדמנת בכל עת אם נזדמן לו מותר לקייימה. ומביא ששמע בשם הגר"מ הלברשטאם זצ"ל שהגר"יי וייס זצ"ל בעל המנחת יצחק קיים אצלו בבית מצות שילוח הקן בימי הספירה, ופירש שאם חוששים להפסד המצוה מותר לקיימה.
וכן מובא בשם הגר"ע יוסף זצ"ל (ספר רבנו עמוד שנ"א) משום שמבואר בגמ' שאין זה מצוה שהזמן גרמא.
ובספר הבנים תיקח לך (המובא לעיל) כתב (בהערות) שיש שרוצים לומר שע"פ הקבלה מחויבים לחפש קן צפור כדי לקיים מצות שילוח הקן, ובזמנים המוזכרים כגון מ"ט ימי העומר אין לחפש קן צפור, אבל אם מצא חייב לקיים מצות שילוח הקן, כי אין לבטל מצות עשה.
יש להוסיף כי את מצוה יש לקיים בלילה בעוד שהאם יושבת על הבנים, אבל ביום נמצא האב ולא האם, כמו שנפסק בשו"ע (סימן רצב ס"ז) שהמצוה נוהגת רק בנקבה טהורה הראויה לאכילה, שנאמר 'והאם רובצת על הבנים'.
ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א