שאלות ותשובות - חיוב נשים במאה ברכות

שאלה

האם אשה חייבת לברך מאה ברכות כל יום?

תשובה

נחלקו הפוסקים האם יש נשים חייבות במאה ברכות בכל יום. להלכה אשה אינה חייבת לברך מאה ברכות בכל יום, אבל מצוה גדולה למי שיכולה להקפיד על כך.

מקורות להרחבה:

המקור לתקנת מאה ברכות:

מובא בגמ' (מנחות מג:( תניא היה רבי מאיר אומר, חייב אדם לברך מאה ברכות בכל יום, שנאמר (דברים י, יב) ועתה ישראל מה ה' אלוקיך שואל מעמך, ופירש רש"י מה, קריה ביה מאה. ויש עוד הרבה רמזים למצוה חשובה זו. במדרש מובא עוד שכאשר הודיעו לדוד המלך שמתים בירושלים מאה אנשים בכל יום במגיפה, תיקן שיברכו מאה ברכות. ומסבירים המפרשים כי אמנם זה מצוה מהתורה, מסורת ממשה בסיני שיש לברך מאה ברכות בכל יום, אלא לא היו זהירים בזה, ודוד המלך ע"ה חיזק מצוה זו שכולם יקיימוה. וכן נפסק בשו"ע (סימן מו ס"ג) שחייב אדם לברך בכל יום מאה ברכות לפחות.

סברת הפוסקים לחייב נשים במצוה זו:

אמנם נשים פטורות רק ממצוות עשה שהזמן גרמא, אך מאחר וחיוב מאה ברכות בכל יום אין לו זמן קבוע ביום, והוא חיוב המתחדש מידי יום ביומו, ממילא אין שום סיבה לפטור את הנשים מחיוב זה, שלא נפטרו הנשים אלא ממצוות שהזמן גרמא. ואפילו שאינם חייבות בג' תפילות, רשאיות להתפלל, וכן יכולות להשלים בשאר ברכות, שתברכנה על מגדנות וברכת הריח וכדומה. כך היא גם דעתם של הגרי"ש אלישיב (הובא בספר אשרי האיש ח"א עמ' מז, וכן בספר ישיב משה עמ' יט). והגר"ע יוסף (הליכות עולם ח"א עמ' נט). וכן הביאו בשם הגר"ח קניבסקי (שאלת רב עמ' פ) שאין חילוק בין איש לאשה.

סברת הפוסקים לפטור נשים ממצוה זו:

בחשבון מנין מאה ברכות בכל יום, מנה הב"י (סימן מז ס"ג ד"ה דתניא)  ברכת ציצית ותפילין, וכן הביא המשנ"ב (סימן מו ס"ק יד),  והרי נשים אינן מברכות על טלית ותפילין, וכן מנה ברכות של ג' תפילות ביום, והרי נשים אינן חייבות בג' תפילות ביום. ומאחר ולא מנה ברכות אחרות לנשים, משמע שנשים אינן בכלל מצוה זו. וכך היא דעתו של הגרש"ז אויערבך (הליכות שלמה פרק כב סעיף כה)  וכתב כי מסתבר שמעיקר הדין לא חייבו את הנשים, שודאי פטורות מחלק מן התפילות והברכות. ואף שבאפשרותן להרבות בברכות הנהנין, מ"מ הרי בימי התעניות אי אפשר לנשים שאינן מתפללות להשלים למאה ברכות, ולכן מסתבר שאינן חייבות מעיקרא בחיוב זה. וכן כתב בשו"ת שבט הלוי (ח"ה סימן כג) שמפשטות דברי הב"י והפוסקים ריש סי' מ"ו דחשבו מאה ברכות של כל אדם וחשבו בחשבון טלית ותפילין וכה"ג ברכות דלא שייכי בנשים ולא כתבו נשים, מכלל דהתקנה לא שייכי בנשים. וכן דעת הגר"מ שטרנבוך (תשובות והנהגות חלק ב' סימן קכט).

מאחר ורבותינו הפוסקים ובראשם מרן הבית יוסף, לא הביאו את החישוב של הברכות גם לנשים ולא הדגישו שאף הן חייבות, נמצא שאין להם חיוב גמור, אך בכל אופן מאחר וסיבת חיזוק התקנה הייתה כדי לעצור את המגפה, יש מצוה גדולה וחשובה גם לנשים להדר ולומר מאה ברכות בכל יום.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א