שאלות ותשובות - עירוב סירים המונחים על הפלטה

שאלה

האם מותר לערב שני סירים של מרק בשבת שמונחים על גבי פלטה, ולאחד אותם (מדובר במרקים בטעמים שונים)?

 

תשובה

כאשר שני הקדירות מבושלות כל צרכם, והם עומדים על הפלטה. מותר לערב אותם. מאחר שנתבשלו כל צרכם, אין בהם איסור בישול. גם לא מיחזי כמבשל, לפי שהם רותחים ועומדים על הפלטה.

אולם עדיף לערבם לא ע"ג הפלטה, אלא להוריד את הקדירות באופן שמותר להחזירם, דהיינו שלא להניחם מידו, ואז לשפוך בנחת מסיר אחד למשנהו ולהחזיר ע"ג הפלטה.

 

מקורות להרחבה:

איסור בישול:

איסור בישול בשבת שייך בדבר שאינו מבושל או אינו מבושל דיו, אך דבר המבושל כל צרכו, אין בו איסור בישול, כיון שאין בישול אחר בישול.

מיחזי כמבשל:

אסרו חכמים משום מראית העין לשים מאכל מבושל ע"ג האש (או פלטה) בשבת, אף שאין בזה משום בישול משום דמיחזי כמבשל. אך להוריד מאכל מעל גבי האש ולהחזירו לאחמ"כ התירו בכמה תנאים: שיהיה עדיין חם, מבושל כל צרכו, ושיהיה בדעתו להחזיר, ושלא הניח את המאכל.

מגיס:

יש איסור לערב מאכל שעומד ע"ג האש (או פלטה) משום מגיס, אך עירוי מים רותחים לתוך סיר שעומד ע"ג האש באופן שמערה מיד מכלי ראשון ומערה בנחת, אינו נחשב הגסה, לכן כאשר רוצה להוסיף מים חמים לתוך החמין, יש לעשות זאת בנחת, ועדיף לכתחילה לערוך באופן שהקדירה איננה על גבי האש, ובדיעבד כאשר אינו יכול להחזיק את הקדירה, מותר גם באופן שהקדירה עומדת על גבי הפלטה.

עירוב תבשילים בטעמים שונים:

כאמור, אם ב' התבשילים מבושלים כל צרכם ועומדים ע"ג האש, מותר לערבם יחד, כפי שמותר לערות מים רותחים לתוך סיר. ועל אף שעל ידי העירוב נהיה טעם חדש במאכל, אין בכך איסור, כי באיסור בישול לא מצינו שיהיה אסור להעביר טעם אחד ממאכל אחד לשני, אלא האיסור הוא רק להפוך מאכל שאינו מבושל למבושל, אבל כאשר המאכל כבר מבושל שוב אין בו איסור בישול.

איסור שבת איננו כמו שמצינו באיסור בשר בחלב, שם האיסור הוא בנתינת טעם ע"י הבישול, ולכן במאכלים מבושלים שוב לא שייך בישול נוסף. וראו בגיליון מהרש"א (יו"ד סימן פ"ז) לגבי בשר בחלב שכתב שבשר שנתבשל בפני עצמו וחלב מבושל בפני עצמו, עדיין יש איסור להוסיף ולבשלם יחד, והדגיש שם שאינו דומה לאיסור בישול בשבת, כי הכלל הידוע שאין בישול אחר בישול הוא כלל ששייך בשבת ולא בבשר בחלב.

וכן נראה מדברי המשנ"ב (סימן רנ"ג ס"ק פ"ד) שכתב שמעשים בכל יום שנותנין לתוך הקערה קטניות ומערין עליהן מכלי ראשון רוטב של בשר.

וכך כתב גם בשש"כ (פ"א סעיף י"ז בשם החזו"א) לגבי שתי קדירות העומדות ע"ג האש שהתבשילין שבהן מבושלים כל צורכם. וברצונו להעביר מה שבאחת מהן לחברתה, וכתב שם דהטוב ביותר להסיר את הקדירות מעל גבי האש, אם אמנם יוכל לקיים את כל תנאי החזרה. אבל במקרה שלא ניתן הדבר, אפשר להקל להעביר מקדירה אחת לשניה בעודן עומדות על האש, בתנאי שהאש עליה עומדת הקדירה שבה הוא מכניס, הינה מכוסה. ונראה שכוונתו גם באופן שמערב בין שני התבשילין.

הלכה למעשה:

אם שני התבשילים מבושלים כל צרכם, והם עומדים ע"ג האש, מותר לערבם יחד. לכתחילה עדיף שלא לעשות זאת ע"ג הפלטה, אבל בתנאי שלא יניח את הקדירות ויהיו במצב שווה באופן שניתן להחזירם.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א