שאלות ותשובות - קידוש נשים ביום טוב שחל במוצאי שבת

שאלה
בעלי נוסע מהעיר לרגל השבת והחג שיוצא במוצאי שבת, ואני נשארת בבית, האם אני יכולה בשעת הקידוש לומר גם את ברכת ההבדלה שמברכים ביום טוב שחל במוצאי שבת? והאם אוכל לשתות מכוס הקידוש?
ואם כן, האם אני יכולה גם להוציא בקידוש את בנותיי הגדולות הנמצאות אתי או שיש לכל אחד מהן לקדש ולהבדיל בעצמה?
כמו כן רציתי לברר מתי לומר את ברכת 'שהחיינו', האם בהדלקת הנרות או בקידוש?

תשובה
אף על פי שאין לנשים לעשות הבדלה בעצמן אלא יש להם לשמוע מהאנשים, מכל מקום באופן שאין אפשרות לצאת מאיש, יש לה להבדיל בעצמה. אמנם בליל יום טוב שתיקנו את ברכת ההבדלה על כוס הקידוש, יכולה אשה לכתחילה לקדש על היין, ולברך את כל הברכות שיש בקידוש של מוצאי יום טוב ובהם ברכת ההבדלה מקודש לקודש. היא גם חייבת בשתיית כוס הקידוש, ואף יכולה להוציא נשים אחרות.
לגבי ברכת שהחיינו, אשה שעושה קידוש בעצמה עדיף שתאמר את הברכה על נוסח הקידוש, ולא בשעת הדלקת הנרות. ותדליק את הנרות סמוך לקידוש, כדי שברכת שהחיינו תהיה סמוכה גם להדלקת הנרות. אשה שברכה שהחיינו בשעת הדלקת הנרות, לא תברך שוב בשעת הקידוש.
אף שנשים אינן בכלל מצות ספירת העומר, נכון שלא תקדשנה קודם צאת הכוכבים, משום שהתורה תלתה את זמן היום טוב לאחר ספירת שבעה שבועות תמימות, ולכן אין לקדש אלא לאחר צאת הכוכבים.

מקורות להרחבה:
רמ"א סי' רצו ס"ח, ביה"ל ד"ה לא יבדילו, משנ"ב שם ס"ק לה ולו. שו"ת שבט הלוי ח"ו סי' מב. מבית לוי ח"ה עמ' כד. משנ"ב סי' רסג ס"ק כג, ואין לברך שהחיינו ב' פעמים כמו שכתב במטה אפרים (סי' תריט סי"ב) לענין נשים שברכו שהחיינו בהדלקת נרות שלא יברכו בליל יוהכ"פ בביהכ"נ. שו"ת להורות נתן (ח"ז סי' לא אות ח), שו"ת אז נדברו (ח"ח סי' נז).

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א