קנה כרטיס הגרלה וזכה לאחר פטירתו, האם בכור נוטל פי שנים

בגמ': בכור נוטל פי שנים לרבי, ולרבנן אינו נוטל. (בבא בתרא קכד, ב).
שאלה. מעשה באדם שקנה כרטיס הגרלה ונפטר, והיורשים חלקו את כל הנכסים, והבכור נטל פי שנים, לאחר החלוקה בדקו את כרטיס ההגרלה, ומצאו שהוא זכה בפרס גדול, והבכור דורש פי שנים מהזכיה, והאחים אומרים שזה ראוי, כיון שהזכיה הגיעה לאחר פטירת האב, הצדק עם מי?
תשובה. אמרינן במסכת בבא בתרא דף קכד ע"ב ירשו שטר חוב, בכור נוטל פי שנים לרבי, ולרבנן אינו נוטל. וכתבו התוס' (ד"ה אין הבכור) מה שפירש הקונטרס גבי ירשו שטר חוב בכור נוטל פי שנים, שהשטר הוי הגוף, ומלוה הוי שבח, אין נראה, דא"כ אמאי אמרי רבנן דאין הבכור נוטל פי שנים, דכיון שיחלקו שטרות ויטול בשטרות פי שנים שהן הגוף, יטול גם השבח שיבא אח"כ שהיא המלוה, דהא פשיטא דאחר שיחלקו כל השבח שיבוא מחלקו שהוא שלו.
והקצות החושן (סימן רעח סק"ו) תירץ את קושית התוס', דאפשר לומר דהרשב"ם ס"ל כדעת הרשב"א בתשובה (ח"ג סימן קלז) דאין חולקין בשטרות ומשום דאין גופן ממון, והובא בב"י (סימן קעו מחודש טז) ע"ש, וא"כ ניחא דלרבי דנוטל בשבח שהשביחו קודם חלוקה, וכיון דשטר מוחזק הוא ועל פי השטר גובין הו"ל שבח נכסים ונוטל פי שנים, אבל רבנן דסברי דאינו נוטל בשבח שהשביחו קודם חלוקה, מש"ה אינו נוטל ממלוה בשטר פי שנים דלחלוקה אין כופין, כיון דאין גופן ממון והו"ל לעולם קודם חלוקה.
לאור זאת יש מקום לדון אם כרטיס ההגרלה נחשב גופו ממון, דאולי רק שטר ההלואה נחשב לאין גופו ממון, משום שגם אם ישרף, החוב נשאר בעין, ואם הלוה אדם ישר, ישלם את החוב גם בלי השטר, לכן השטר נחשב לאין גופו ממון משא"כ כרטיס הגרלה אולי כיון שאם הכרטיס נשרף אבדו זכויותיו, נחשב לגופו ממון.
והנה לענין שטרות כסף דנו הפוסקים אם נחשב לגופו ממון, שלכאורה אינו אלא שטרות על הכסף והזהב שיש ביד הממשלה, ואמאי לא הוי דינם כדין שטרות שאין גופם ממון. ונאמרו בזה כמה תירוצים: בשו"ת רבינו משולם איגרא (חו"מ סימן טז) כתב שהגדר של גופו ממון, היינו אם הדבר שוה בעצם, או שאינו שוה אלא בגלל חוב שיש לו עליו, והראיה בזה הוא, כאשר יביאו עדים ששטר זה נשרף, אם הניזק יקבל את שווי השטר, נמצא ששטר זה אין גופו ממון, אבל אם לא יקבל הניזוק שטר אחר תמורתו, הרי זה סימן שגופו ממון.
בחזו"א (יו"ד סימן עב ס"י) כתב שלכך שטרות כסף גופם ממון, שכיון שיש להם דין מטבע לכל שומת העניינים, אין להם דין שטר, שלא אמרה תורה שטרות אין גופו ממון, אלא בהיותו דבר שעדיין אין לו ערך עצמי, אבל דבר שיש לו ערך עצמי ונכנס לגדר המטבע, הוי גופו ממון.
ולכאורה הנפקא מינה בין התירוצים הוא בכרטיס הגרלה, שלדברי רבינו משולם איגרא, יש לזה דין ממון, כיון שהחוב על הכרטיס, ואפילו אם ישרפו את הכרטיס לעיני עדים לא יקבל החזר, ולכן החלוקה חלה גם על הכרטיס וקיבל בה פי שנים, והזכיה נפלה בחלקו של הבכור, אבל לפי תירוץ החזו"א אין הדברים אמורים, אלא במטבע שאפשר לקנות עמו בשוק, אבל כרטיס הגרלה, אינו בכלל החלוקה, והזכיה נחשבת לראוי.