כיצד ישבו הסנהדרין

בגמ': דרש ר' אלעזר בן עזריה לפני חכמים בכרם ביבנה. (בבא בתרא קלא, ב).

בגמרא מובא כי רבי אלעזר בן עזריה דרש לפני החכמים 'בכרם ביבנה'. על משנה זו, הנמצאת גם בכתובות (מט.) מפרש רש"י כי 'כרם ביבנה' הוא על שם שהיו יושבין שורות שורות ככרם. 

לעומת זאת, הרמב"ם בפירוש המשנה בכתובות שם מפרש באופן אחר: 'כרם שם לקיבוץ החכמים שנתקבצו ביבנה באותו הזמן, שנאמר (ישעיהו כז, ב) כֶּרֶם חֶמֶר עַנּוּ לָהּ'. והיינו שכרם הוא כינוי לכנסת ישראל. [אמנם נראה קצת מלשונו שהקיבוץ נקרא כרם]. פירוש שלישי שהוא מורכב משני הפירושים יחד, נמצא בפירוש הרמב"ם לעדויות (פ"ב מ"ד): 'כרם שם לקיבוץ החכמים שנתקבצו ביבנה, וזה לפי שהם דומים בישיבתם שורות שורות ככרם, וה' יתברך קרא כנסת ישראל כרם, שנאמר (ישעיהו ה א) כֶּרֶם הָיָה לִידִידִי'.

דברים אלו, שבסנהדרין ישבו שורות שורות, סותרים את האמור בכמה מקומות (ראה למשל בסנהדרין לו:) שסנהדרין ישבו בחצי גורן עגולה [וראה בהון עשיר (סנהדרין שם פ"ד מ"ג, וציין לו בפני מבין בסנהדרין שם ד"ה מתני' סנהדרין), שמבאר שדימו זאת לגורן, אף שיכלו לדמותם ללבנה, שאף היא חצי עיגול, לרמוז שהם מבררים הבר מהתבן כגורן].

מעניין כי רבי יהונתן מלוניל בפירושו ליבמות (מג. ד"ה בכרם) מפרש 'לפי שהיו יושבין סנהדרי גדולה כמין כרם בעיגול, שהיא שתים מכאן ושתים מכאן ואחד יוצא זנב, כדי שיהיו רואין אלו את אלו'. ולדבריו לא קשה כלל, כי כרם ועיגול היינו הך. אלא שעדיין קשה לפירושם של שאר הראשונים שחילקו בין כרם לבין עיגול.

אמנם בתלמוד ירושלמי בברכות (פ"ד ה"א) יש למצוא את התשובה לכך. בגמרא שם נאמר כי ביום שהעבירו את רבן גמליאל מנשיאותו ומינו את רבי אלעזר בן עזריה, נתווספו ספסלים רבים בבית המדרש. ואמרו שם, 'וכמה ספסלין היו שם, רבי יעקב בר סיסי אמר שמונים ספסלין היו שם של תלמידי חכמים חוץ מן העומדים לאחורי הגדר, רבי יוסי ב"ר אבון אמר שלוש מאות היו שם חוץ מן העומדים לאחורי הגדר, כהא דתנינן תמן ביום שהושיבו את רבי אלעזר בן עזריה בישיבה, תמן תנינן זה מדרש דרש רבי אלעזר בן עזריה לפני חכמים בכרם ביבנה, וכי כרם היה שם, אלא אלו תלמידי חכמים שהיו עשויין שורות שורות ככרם'. נמצא שהשורות ככרם היו של תלמידי החכמים שבבית המדרש, ולא של הסנהדרין עצמה, ולפיכך לא היה חשש בכך שהם יושבים בשורות ולא בכחצי גורן עגולה [ויתכן שהסנהדרין ישבה בכחצי גורן עגולה, ותלמידי החכמים היו יושבים שורות שורות לפניה].