יכול לתרום ספרי אגדה או ספרי הלכה מה יעדיף

בגמ': והא רבא אפיק זוגא דסרבלא וספרא דאגדתא וכו' (בבא מציעא קטז, א).

שאלה. אדם הרוצה לתרום לבית הכנסת ספרים, לקיים בהם מצות כתיבת ספר תורה, לעלוי נשמת אביו, הוא יכול לתרום ספרי אגדה המושכים את הלב שבהם יהנו כולם, ויכול לתרום ספרי הלכה שמהם יהנו בעיקר התלמידי חכמים, מה יעדיף?

תשובה. נראה שיקנה ספרי הלכה, וזאת על פי לשון התוס' בבבא מציעא דף קטז ע"א (ד"ה והא) שכתבו וא"ת דהכא משמע דספרים עשויין להשאיל ולהשכיר אפילו ספרא דאגדתא, כל שכן שאר ספרים כדאמר בכתובות (דף נ ע"א) וצדקתו עומדת לעד זה הכותב ספרים ומשאילן לאחרים. הרי מבואר בדברי התוס' דהפסוק וצדקתו עומדת לעד, נאמר על ספרי הלכה ולא על אגדה.

וכך כתב מו"ח מרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל (הערות) שמבואר בתוס' דמה שאמרו וצדקתו עומדת לעד, יותר פשוט שזה קאי על ספרי שמעתתא מעל ספרי אגדתא, כיון שעיקר מצוות תלמוד תורה, הוא בגמרא והלכה.

אך יתכן שדברי התוס' אמורים באופן שמספר הלומדים בזה או בזה שווים, אבל אם יודע שבספרי אגדה יהיו יותר לומדים, אולי עדיף האגדה, וזאת על פי מה שכתב הר"ן (ביומא, הו"ד בב"י סימן שכח) לענין חולה בשבת דמוטב לשחוט לו מלהאכילו נבילה, משום דלאו דאכילת נבילה יעבור על כל כזית, ואיסור שחיטה הוא חד פעמי, והרבה איסורים קלים חמורים יותר מאיסור חמור אחד. ואולי גם במצות הרבה מצוות קלות עדיפות על מצוה אחת גדולה (חשוקי חמד).