גירושין על תנאי כשהבעל חולה

במשנה: משנה זה גיטיך אם מתי זה גיטיך מחולי זה זה גיטיך לאחר מיתה לא אמר כלום מהיום אם מתי מעכשיו אם מתי הרי זה גט (גיטין עב, א).
בשו"ת שבט הלוי (ח"י סי' רנח) נשאל בדבר אברך שנחלה במחלה קשה, שיש לו ניוון המוח רח"ל, ולדעת הרופאים המצב מדרדר והולך, ולהשערתם בתוך כשנתיים לא יוכל לתפקד כלל כאדם, ויהיה מונח כעץ בעלמא [צמח], וישאר ח"ו כך כל ימי חייו.
אשתו שנפשה שבורה על שתשאר אלמנה חיה, מבקשת למצוא עצה לנפשה שתוכל אח"כ להנשא לאחר, אך כעת אין ברצונה להתגרש, כיון שאיננה רוצה לצער אותו עכשיו ולהניחו לבד, אבל היא פוחדת מפני העתיד שאז כבר לא יהיה במצב גירושין, ונפשה בשאלתה אם יכול הבעל לגרשה על תנאי שיחול רק לאחר זמן כשיפסיק לתפקד לגמרי.
בתשובתו כתב השבט הלוי, שאין אפשרות כזו שיגרשה בתנאי שיחול הגט רק לאחר זמן כשיפסיק לתפקד לגמרי, אך יכול הבעל לתת גט מעכשיו, ויכתוב בו את הזמן של יום הנתינה, ויוסיף לו תנאי שלא יחול אלא רק עד חצי שנה או שנה וכיו"ב, שהרי גט מועיל לאחר זמן כמו שפסק הרמב"ם (גירושין פ"ט ה"א), וביאר המגיד משנה שהוא מפני שדומה גירושין לקידושין, וכמו שבקידושין מועיל לאחר זמן כמו כן בגירושין. וכן נפסק בשו"ע (אבהע"ז סי' קמו ס"א), וא"כ בנידון זה אפשר לכתוב גט עם תאריך של עכשיו כהלכה, ויעשו תנאי שיחול רק אחרי חצי שנה או שנה וכיו"ב.
באופן זה התועלת היא שאם יראו אח"כ שבעזרת רופא חולים המצב לא הורע, יוכל הבעל לתת גט אחר לפני חלות זמן הראשון כפי ראות עיניהם, ובינתיים היא אשתו גמורה, ויכולה לשמש אותו כפי רצונה הטוב.
אולם סיים וכתב, אם יתן גט ויעשה בו תנאי ויכתוב בו שיחול מעכשיו אם יתקיים תנאי פלוני, אין זה עצה נכונה מפני שבאופן זה להלכה היא כספק מגורשת מעכשיו, ואסורה ביחוד עמו כמבואר בשו"ע (אבהע"ז סי' קמח ס"ב).