ביקור חולים ע"י טלפון

בגמ': ילכו זה ביקור חולים (בבא מציעא ל, ב).

כתב הטור (יו"ד סי' שלה) מצוה גדולה היא לבקר את החולה שמתוך כך יבקש עליו רחמים ונמצא כאילו מחיה אותו, וגם מתוך שרואהו מעיין בעניינו, אם יצטרך לשום דבר משתדל בו להמציאו לו, ועושה שיכבדו וירבצו לפניו.

והנה הפוסקים דנו אם אדם המתקשר לחולה ומשוחח אתו באמצעות הטלפון מקיים בכך מצוות ביקור חולים.

בשו"ת באר משה (ח"ב סי' קה) כתב להוכיח מסוגיין שלמדו מהפסוק 'ילכו' זה ביקור חולים, שעיקר מצוות ביקור חולים היא ע"י ההליכה לחולה, ולא ע"י אמצעים אחרים. וכתב שכן מצא גם בפרישה (יו"ד סי' שלה אות ג).

והאריך שם שאף שבשאר גמילות חסד מקיים אדם ע"י שליח, מ"מ מצוות ביקור חולים מקיים רק כשהולך בעצמו לבקר החולה, וכן אם שואל בשלום החולה בטלפון אינו מקיים המצווה, אולם מ"מ כתב שגם בזה מקיים חלק מהמצוה.

בשו"ת מנחת יצחק (ח"ב סי' פד) כתב, שאף שקיום המצוה בשלימות אינה אלא בהליכתו לבקרו בפועל, שבאופן זה שייכים כל הענינים הנאמרים במצות ביקור חולים, מ"מ אם אי אפשר לקיים את כולם, מקיים גם כן המצוה בכל פרט ופרט, ויש הרבה ענינים, שאפשר לעשות לטובת החולה על ידי דיבורו עמו ועם בני ביתו על ידי טלפון.

בשו"ת אגרות משה (יו"ד ח"א סי' רכג) כתב, שאף שמקיים בזה מצות ביקור חולים, אבל אינו שייך לומר שיצא ידי חובתו בזה, כיון שחסר בביקור זה הענינים האחרים שיש בביקור חולים, ורק אם אינו יכול לקיים בהליכה לשם, לא נפטר לגמרי אלא צריך לבקרו במה שיכול עכ"פ לעשות, ועל ידי כן יתאפשר לו לכה"פ ענין אחד או שנים שהוא גם ע"י הטלפון.

והיינו שבחולה שאפשר לבקרו בפניו מחויבים לבקרו בפניו בשביל הטעם שימצא נחת רוח בזה, שאין שייך זה שלא בפניו, וגם מחמת שמהראיה מתרגש המבקר יותר ומבקש ביותר תחנונים, ואולי מתקבלת שם התפלה ביותר משום שהשכינה מצויה שם עם החולה.

ובשערים המצויינים בהלכה (סי' קצג סק"א) כתב להוכיח שא"א לבקר חולה ע"י טלפון, ממה שהלך הקב"ה לבקר את אברהם אבינו ולא נגלה אליו ושאל בשלומו מרחוק. ועיין בספר פרדס יוסף (פרשת וירא) שהביא שמי שמבקר חולה בשלימות השכינה הק' באה עמו, עיי"ש.