אמירת לחשים סגוליים לרפואה ולהוצאת עין הרע

במשנה (סנהדרין צ, א) נתבאר שלדעת ר' עקיבא הלוחש על המכה ואומר 'כל המחלה אשר שמתי במצרים לא אשים עליך כי אני ה' רפאך' (שמות טו כו) אין לו חלק לעולם הבא. וכתב בשדי חמד (כללים מערכת הלמ"ד אות קיז) בשם ספר מי ששון (הוספה, י:) שהזהיר מאד שלא ללחוש לעין הרע בלחשים המודפסים, כי הלחש מזיק מאד לו ולזרעו בעולם הזה ובעולם הבא. ובדבריו אין מבואר באיזה לחשים דיבר ועל איזה לחשים הנדפסים הוא מכוין, ומשמע שגם בלחשים שאין בהם שום השבעות לשמות או למלאכים או לעין הרע עצמה אמר גם כן שירחק מהם.
וכתב בשדי חמד שאינו יודע טעם לזה, והחיד"א בסוף ספרו מורה באצבע ומהר"ח פאלאג'י בספרו עתרת החיים העתיקו לחש נגד עין הרע המתחיל 'משביע אני עליכם כל מיני עינא בישא' וכבר נתפשט ללחוש אותו לעין הרע, וכן נהגו בלחשים אחרים כיוצא בזה, ואין מי שחושש בדבר מאחר שאין בו השבעות לשמות ומלאכים. והביא שבשו"ת קול גדול למהר"ם בן חביב (סי' ו) נשאל אם מותר לשמוע בקול מלחשים למיני חולאים, ואם יש לחשוש מפני מה שעל הרוב נעשה זה על יד נשים. ובתשובתו הביא מה שאמרו בסוגיין שהלוחש על המכה ואומר כל המחלה וכו' אין לו חלק לעולם הבא, ואמרו בגמרא שמדובר בלחש שיש בו גם רקיקה על המכה, והטעם שאין לו חלק לעולם הבא הוא משום שמזכיר שם שמים על הרקיקה, וכתבו הרי"ף והרא"ש שכשאינו מזכיר שם שמים אף על פי שיש לו חלק לעולם הבא מכל מקום איסור יש בדבר לפי שמתרפא בדברי תורה ואומר פסוק מן התורה לשם רפואה. ומוכח שלא נאסר אלא להתרפאות בדברי תורה, אבל שאר לחשים בלא דברי תורה מותרים. ואף לדעת הרמב"ם שפסק שאף בלא רקיקה ובלא הזכרת השם הוא בכלל הכופרים (הובא באליבא דהילכתא להלן קא.), היינו דווקא בלוחש דברי תורה, לפי שעושה דברי תורה רפואת הגוף ואינן אלא רפואת הנפש, אבל בשאר לחשים ודאי אין איסור.
וכתב שאין לחשוש בזה משום דרכי האמורי, כיון שלהלכה כל שיש בו משום רפואה אין בו משום דרכי האמורי (שבת סז. שו"ע או"ח סי' שא סכ"ז). ואף על פי שאין הלחשים הללו מצויים אלא בנשים, אין לחשוש מפני זה שהוא מדרכי האמורי שצריך לעשותו דווקא על ידי אנשים מסוימים בלי שנדע הטעם בדבר, שהרי מבואר בשו"ע (או"ח סי' שו ס"ז) שמותר למדוד חגורה של חולה וללחוש עליו כדרך שלוחשות הנשים, ואין בו איסור לא משום מדידה בשבת [משום שהיא מדידה של מצוה] ולא משום דרכי האמורי. ומבואר שאף על פי שהלחש מצוי יותר אצל הנשים אין צריך לחשוש משום כך שהוא מדרכי האמורי.