דיני ומנהגי - שיירי הפתילות והשמן ושריפתם

שיורי הפתילות והשמן: שמן הנותר מנר חנוכה לאחר ימי החנוכה, אסור בהנאה, כיון שהוקצה השמן לצורך נר מצוה. והיינו השמן שנשאר בתוך קני המנורה. אבל השמן שקנה לצורך הנרות של חנוכה ונשאר בבקבוק, כגון שלא היה צריך כל כך שמן, אין עליו שום קדושה. ~ וכן הפתילות שנשארו מהדלקת נר חנוכה אסורים בהנאה, כדין השמן הנשאר מנר חנוכה. ~ ואין לזרוק השמן או הפתילות לאשפה, שכל תשמישי מצוה, לאחר זמן מצותן אין נזרקים במקום מגונה.
שיעור השמן שנאסר: השמן נאסר רק אם נתן שמן בשיעור של חצי שעה וכבה באמצע, אבל אם נתן שמן יותר מהשיעור אין צריך לשרוף. אמנם יש הסוברים שאם לא התנה בפירוש הוקצה כל השמן למצוה אפילו אם נתן יותר מהשיעור. ולכן אסור להנות מן השמן והפתילות או לזורקם במקום מגונה, אפילו באופן שכבר הספיקו הנרות לדלוק במשך חצי שעה לאחר זמן צאת הכוכבים, כי לכתחילה חוששים להחמיר שכל השמן שנתן לתוך קני המנורה הוקצה למצוותו. מלבד באופן שהתנה במפורש קודם הדלקה, שאינו מקצה למצוה אלא שיעור השמן הצריך לשיעור ההדלקה, שאז מותר להנות משאר השמן ואף לזורקו במקום מגונה, לפי שאין חל שום קדושה עליהם.
מנהג שריפת שיורי השמן והפתילות: כיון שנתבאר שהשמן והפתילות אסור להשתמש בהן וכן אין לזורקם לאשפה, לכן צריך לעשות מדורה ולשורפם, וכמו שכתב המחבר, הנותר ביום השמיני מן השמן, עושה לו מדורה ושורפו.
סגולת השמן הנותר מהמנורה: מי שיש לו מחלת השושנה ברגלו, יש סגולה שיקח את שיירי השמן שנשאר מנר חנוכה ולמרוח, ורמז לדבר: 'ומנותר קנקנים נעשה נס לשושנים'. אמנם, העושה כן טוב שיתנה להדיא שאינו מקצה השמן כי אם למשך שיעור חצי שעה בלבד, ויתן שמן בנר כשיעור שידלק יותר ממחצית השעה.