האם עוגות חלביות שמכילים ג'לטין דגים, אם אין בהם משום סכנה

שאלה:
האם מאכלי חלב שמכילים ג'לטין דגים, אם אין בהם משום סכנה
תשובה:
כבר הונהג בכל קהילות ישראל לאכול מאכל חלב בחג השבועות, ולשם כך עומלות בנות ישראל להכין מיני מאפים חלביים אשר יש בהם אף ג'לטין העשוי מקשקשי דגים, אין בכך כל איסור מצד אכילת דגים עם חלב אף אם אין שישים בחלב כנגד הג'לטין, היות וכל עיקר איסור זה שנוי במחלוקת הפוסקים, אין לנו בו אלא חידושו לאסור את אכילת 'בשר' הדגים עם חלב, אך לא לאסור את הג'לטין המיוצר מקשקשי הדגים עם חלב.
ביאור הדברים:
הנה אם יש שישים נגד האבקה בתוך העוגה מותר, ובדרך כלל יש שישים כנגדה, כי בדרך כלל כמות הג'לטין שמקרישה את הנוזל היא קטנה הרבה פחות משישים. ואף כי ידוע דברי הפמ"ג (יו"ד סי' פז שפ"ד סק"ה) דכתב, שיש דיעות שבמקום שיש סכנה אפילו שישים לא מהני, דחמירא סכנתא מאיסורא [ועיין מה שהארכתי בזה בספרי היכל הוראה ח"ג במילי דהוראה להוראה נ"ז בענין מה שנחלקו האחרונים אם מועיל ששים במקום שהאיסור משום סכנה], מכל מקום נראה דבנדון דידן מהני, דהרי הג'לטין עצמו הוא חסר טעם וגם אינו מוסיף טעם אלא גורם לקרישת הנוזלים, ובודאי אין בזה חשש סכנה כל שהוא.
ובאמת אף באופן שיהיה פחות משישים, גם כן לא נאסר התבשיל, כי לאחר הבירור עלה שהג'לטין נעשה מקשקשים של הדגים, ומעתה אין לחוש לכלום דהנה בתורת כהנים (יא, יא) דרשו מבשרם ולא מן העצמות ולא מן הסנפרינין שלהם, דהיינו דדגים טמאים רק בשרם נאסר ולא עצמות וסנפירים שלהם דהיינו דהסנפירים נתמעטו, אלא דהרמב"ם בהל' מאכלות אסורות (פ"ד הי"ח) כתב דפטור אבל אסור, אלא שכתב דין זה רק בבהמה וחיה הטמאים, אבל לא הזכיר בדין זה הדגים הטמאים. וא"כ אין שום חשש בזה.