סידור סדרות ספרים נושאים: שבת, כללי

שאלה
למשפחתנו יש ספריית השאלה גדולה, במשך כל ימות השבוע אין אפשרות להשליט בה סדר כי כל הזמן באות ויוצאות בנות שבאות לשאול ספרים ולהחזירם.
מן הניסיון למדנו שסדר בארונות הספרים הוא קריטי לאפשרות השימוש בספרייה, ולכן אחרי יגיעה וטורח רבים הצלחנו לסמן על כל הספרים מספרי מדף מדויקים ואנחנו מקפידים שכל מי שמחזיר ספר יחזיר אותו למקומו המדויק, לצד שאר ספרי אותו מחבר או אותה מחברת.
בתי אוהבת שספרי כל מחבר יהיו מסודרים גם בתוך עצמם, לפי א"ב שעל הכרכים וכדומה, ובפרט בסדרות גדולות כמו אנציקלופדיות וספרי הרב להמן וכדומה. היא הפכה את זה לשעשוע עבורה, ושואלת האם מותר לה לסדר כך את הספרים בשבת עצמה בשעות הצהריים? היא חושבת שבגלל שכל הסטים מסודרים סט סט לעצמו אין כאן 'בורר'. אבל אולי בעיה אחרת ישנה?
תשובה
האיסור למיין ספרים מעורבים בשבת, נובע ממלאכת 'בורר'. גדרה של מלאכה זו הוא תיקון התערובת הנתונה לפנינו באמצעות סידורה וביטול התערובת. איסור זה קיים בכל תערובת שמציאותה אינה רצויה, אפילו אם שני המינים רצויים אצלו בנפרד.
אך תנאי ראשון לקיומו של איסור זה הוא מציאותה של תערובת. ספרים שעומדים בארון בצורה מסודרת וכריכתם שלמה, אינם נחשבים כתערובת, שכן למרות שאינם מסודרים ניתן לראות במבט עין איפה נמצא כל חלק של הסדרה. לכן כאשר כריכות הספרים שלמות וברורות, אין בהעברת ספרים מכאן לכאן משום סידור תערובת ואין זה בכלל מלאכת בורר.
כל זה אם בדרך העברת הספרים אין מייצרים תערובת, לכן כל עוד שמעבירים ספר מצד לצד ולא עורמים ערימה של ספרים, אין חשש של 'בורר'. שונה הדבר בערימה של ספרים על גבי השולחן, כאן יש מציאות של תערובת, ולפיכך כאשר רוצים לפנות את השולחן, יש איסור לסדר את הספרים באופן של מיון, אך אפשר להחזיר כל ספר בפני עצמו לארון הספרים.
מקורות לעיון והרחבה:
ראה שמירת שבת כהלכתה פרק ג' סעיף פח, פרק כח סעיף ה. ארחות שבת פרק ג' סעיף כד.