חשש לשני יוסף בן שמעון כשלא הוחזקו, והדין בעיר גדולה

בגמרא: מי חיישינן לתרי יצחק או לא, אביי אמר חיישינן רבא אמר לא חיישינן (יבמות קטו, ב).
בגמרא מבואר שאם בא שליח מעיר אחרת ואמר על פלוני שמת ופירש את שמו, לדעת רבא לא חיישינן שמא יש שני אנשים באותו השם, ומבואר בגמרא לקמן (קטז.) שרק במקום שלא הוחזקו שנים באותו השם לא חיישינן לשניים.
ופסק הרמב"ם (גירושין פי"ג הכ"ד) כדעת רבא שלא חיישינן לשני יצחק, וכן נפסק בשו"ע (שם סי"ח), שאם בא אחד ואמר לנו, אמרו ב"ד או אנשים כשתלך למקום פלוני אמור להם שמת יצחק בן מיכאל, ובא השליח ואמר לנו, והשליח אינו יודע מי הוא, הואיל ואנו יודעים פלוני הידוע בשם זה, הרי אשתו מותרת, ואין אומרים שמא יצחק בן מיכאל אחר הוא שמת. והוא שלא הוחזקו שם ב' יצחק בן מיכאל, או כשהוחזקו שנים וידוע שאחד קיים. וכתב הרמ"א וי"א שכל זה הוא דוקא כשהזכיר העד את שם עירו, אבל אם לא הזכיר שם עירו, אע"פ שיודעין שנאבד אחד, לא מהני, ואפילו שהזכיר את שמו, ויש מקילין, וי"א דבמקום שמזכיר שמו לבד בעינן שיזכיר עירו, אבל אם מזכיר שמו ושם אביו לא בעינן שיזכיר שם עירו, ובמקום שיש אומדנות והוכחות שזה הוא יש להקל ולסמוך אמאן דאמר דלא בעינן שיזכיר שם עירו. ועיי' אליבא דהילכתא.
ומבואר בדברי הרמ"א, שלכל השיטות, אם אמר שמו שם אביו ושם עירו, ליכא למיחש למידי אם לא הוחזק שיש שני אנשים באותו השם באותה העיר.
והנה כתב המהרי"ט (ח"ב אה"ע סי' ל) דהפירוש לא הוחזקו היינו שלא נודע לנו שיש שם אחר ששמו כשמו, אך אין צריך לדרוש ולחקור אם יש באותה עיר אדם ששמו כשמו, אלא מסתמא כל שלא נשמע, כלא הוחזק דמי. וכן כתב בעצי ארזים (סק"ע) שהפירוש לא הוחזקו היינו שאין אנו יודעים בודאות שיש בעיר הזאת אדם ששמו כשמו, ואף שאין אנו יודעים בודאות שלא נמצא כן. וכן כתב בספר ושב יעקב (שו"ת סי' לא) דלא הוחזקו הנזכר בכל מקום בדין זה היינו שלא ידוע אם יש עוד אחד בעיר ששמו כן.
וכתב החתם סופר (שו"ת ח"ג אה"ע ח"א סי' מה ד"ה ואם לחוש) שביאור הדברים הוא משום שאם יש ב' יוסף בן שמעון בעיר אחת, הרי מכיון שלכל אחד מהם יש עסקים ואגרות רשות ושטרות וכדומה, מוכרח שיש סימן היכר בינהם כדי שלא יהיו מדיינים כל היום בדיני ודייני, ותו אין כאן חשש בשני יוסף בן שמעון. ואם אינם מסומנים הרי הדבר מפורסם בעיר מפני הדיינים שביניהם ואם כן כל עיר שלא הוחזק ומפורסם שיש שם עוד יוסף בן שמעון הוי כמוחזק שאיננו.
עוד כתב בבית אפרים (סי' כט) דלא מצאנו בפוסקים לחלק בזה בין עיר קטנה לגדולה דאפילו גדולה כאנטוכי כל כמה דלא איתחזק לן שנים ששמותיהם וגם שם אביהם שווים לא חיישינן למילתא. וכן מבואר בעצי ארזים (שם סק"ע).
וכן כתב בספר חבצלת השרון (סי' נו) דפוק חזי מאי עמא דבר דבמעידין על שמו ושם אביו ושם עירו מתירים אף בעיירות גדולות ואין חוששין דילמא יש עוד אדם ששמו ושם אביו כן.