הרה"ק רבי יעקב יצחק מלובלין זצ"ל

רבינו נולד בערך בשנת תק"ז לאביו הגאון רבי אברהם אליעזר אבד"ק יוזעפאף זצללה"ה שהיה דור תשיעי לבעל של"ה הקדוש, ולאמו הרבנית הצדיקת מרת מאטל ע"ה שהיתה בתו של הרה"ק רבי יעקב קאפל מליקוב זי"ע.

בימי עלומיו נדד רבינו ברגליו אל עבר מעזריטש לשחר את פני הרה"ק המגיד ממעזריטש זי"ע, וקיבלתורה מפיו. כמו כן למד רבינו ב' שנים אצל הרה"ק הרבי רבי שמעלקא מניקלשבורג זי"ע, והעיד על עצמו שבשתי שנים אלו קיבל את כל מעלותיו ולמד שיהיו הראיה והדיבור בלתי לה' לבדו. אף הסתופף רבינו בצל קדשם של הרה"ק בעל קדושת לוי מבארדיטשוב זי"ע, ואצל הרה"ק הרבי רבי אלימלך מליזענסק זי"ע.

רבינו התחיל להמשיך עדה עוד בחיי רבו הרבי רבי אלימלך זי"ע בעירו לאנצוהט, ואח"כ עבר להתגורר בלובלין, ונהרו אחריו המוני חסידים ותלמידים גדולים וקדושים. כידוע שקיבל את כח מאור עיניו מרבו הק' הרבי רבי אלימלך זי"ע שחילק את כחותיו הק' בין תלמידיו הגדולים. וכמו כן מזכיר רבינו את רבו הרבי רבי אלימלך זי"ע תדיר בספריו הק' בשם "שמעתי ממורי", בהחזיקו אותו לרבו המובהק.

בשמחת תורה בשנת תקע"ה נחלה רבינו כידוע ממעשה הנפילה, כאשר נתאמץ להחיש פעמי הגאולה ולהביא את משיח צדקנו, ונמשך החוצה בשעת ההקפות ונפל מחלון גבוה, אשר ממנה נפל למשכב. וביום תשעה באב תקע"ה עלתה נשמתו בטהרה, והובל לקבורה בבית החיים הישן בעיר לובלין.

***

נהג רק לבלוע ולא ללעוס את אכילתו

סיפר הרה"ק רבי אברהם מפוריסוב זיע"א, כי הרבי הקדוש מלובלין זיע"א היה נהג שלא ללעוס אכילתו ורק לבלוע כך, למען שלא יטעום טעם באכילתו, ועל ידי זה נחלה הרבה פעמים והרופא שהיה מרפא אותו וכל פעם אמר לו שמכאן ואילך לא ירפא אותו יותר עד שיאמר לו תירוץ על מה שכתוב בתורה הקדושה (דברים ד ט) 'רַק הִשָּׁמֶר לְךָ וּשְׁמֹר נַפְשְׁךָ מְאֹד', והרבי אינו נזהר בזה. והשיב הרבי זיע"א: 'רק השמר לך', פירוש, אכין ורקין מיעוטין, היינו שבדבר הנוגע לגוף ימעט הנאותיו. 'ושמור נפשך מאוד' בדבר הנוגע לנפש תשמור מאוד.

(ספיר ויהלום פר' ואתחנן תש"פ - להגה"ח ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א)

***

בכוח הפרנסה זוכה לרוחניות

כתב הרה"ק מראפשיץ זיע"א ('זרע קודש' פרשת וישלח): כאשר שמעתי מפי אדמו"ר מלובלין שאמר, שהוא מתפלל על אדם שיושפע לו עשירות, ובהשפעה זו נשפע גם יראת שמים, כי שפע המקום ב"ה נכלל מכל טוב, וכשהקב"ה משפיע לאדם טובה, כולל בתוכה כל מיני טובות אפילו יראת שמים, דהיינו העזר הבא לו מקודש, על דרך (איוב מא ג) מי הקדימני ואשלם, ודפח"ח. ולזה יכוון כל אדם בתפילתו על צרכי הגוף, כי נכלל בזה גם צרכי הנפש.

#

וזה הענין שהחוזה מלובלין זצוקללה"ה נשאר תוארו בשם 'רבי' אצל העולם שמזכירים את שמו לעולם אומרים 'הרבי מלובלין', על שהיה אוחז בשיטה שהעניות מעבירה על דעת קונו (עירובין מא:) והשתדל בתפילתו על פרנסה בהרחבה על העולם. והמגיד מקאזניץ על שהיה מתנגד לזה והחזיק בשיטתו שיאה עניות לישראל (חגיגה ט:) ולא היה משתדל להיטיב המצב בענין פרנסה נשאר בתואר מגיד על העולם ('מגיד דבריו ליעקב' פרשת בשלח).

(ספיר ויהלום פר' עקב תש"פ - להגה"ח ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א)