זוהר יומי - סיבת הנסיונות שהקדוש מביא על הצדיקים

ומבאר רבי יהודה, הנסיון הבא על הצדיק לָאו בְּגִינֵיהּ - אינו בגלל הקדוש ברוך הוא, שיתוודע אצלו שהצדיק מקיים את מצוותיו, דְּהָא אִיהוּ יָדַע יִצְרָא וְתוּקְפָא דִמְהֵימְנוּתָא דִלְהוֹן - שהרי הוא יודע את יצרם הרע ואת כוח אמונתם, ואינו צריך לנסותם בעבור זה, אֶלָּא הסיבות שבא הנסיון, הם בְּגִין לַאֲרָמָא רֵישֵׁיהוֹן בְּגִינַיְיהוּ - כדי להרים את ראשיהם של הצדיקים בעולם הבא ובשביל שיקבלו שכרם. כְּגַוְונָא דָא, עֲבַד לֵיהּ לְאַבְרָהָם - באופן זה עשה הקדוש ברוך הוא נסיון לאברהם, דִּכְתִיב (בראשית כב א) 'וְהָאֱלהִים נִסָּה אֶת אַבְרָהָם', ומדייק רבי יהודה, מַאי - מהו שכתוב 'נִסָּה', היינו, הֲרָמַת נֵס, כְּמָה דְאַתְּ אָמֵר (ישעיה סב י) 'הָרִימוּ נֵס', וכמו שכתוב (ירמיה ד ו) 'שְׂאוּ נֵס', שפירושם לשון הרמה, כמו כן כשהביא הקדוש ברוך הוא נסיון על אברהם אמר, אָרִים דִּגְלָא דִּילֵיהּ בְּכָל עַלְמָא - הרים את דגלו ושמו בכל העולמות העליונים, שיזכה לקבל שכרו על ידי שיעמוד בנסיון.

ושואל רבי יהודה, וְאַף עַל גַּב דְּהָא אִתְּמָר - ואף על פי שהרי למדנו באופן אחר את פירוש הפסוק (לעיל וירא קיט:), 'וְהָאֱלהִים' שהוא מידת הדין, 'נִסָּה אֶת אַבְרָהָם' נכלל במידת החסד הרמוז באברהם. מתרץ רבי יהודה, מכל מקום עדיין לא יתיישב תיבת 'נִסָּה' לפירוש ההוא, ולכך יותר נכון הפירוש המבואר כאן, בְּגִין דָּא קוּדְשָׁא בְּרִיךְ הוּא אָרִים דִּגְלָא דְאַבְרָהָם בְּעֵינֵיהוֹן דְּכֹלָּא - בעבור שעמד בנסיונו הרים הקדוש ברוך הוא את דגלו של אברהם בעיניהם של כל העולם, הֲדָא הוּא דִכְתִיב - זהו שכתוב 'נִסָּה אֶת אַבְרָהָם', והיינו פירוש 'נִסָּה' מלשון הרמה. אוּף הָכִי קוּדְשָׁא בְּרִיךְ הוּא בְּגִין לַאֲרָמָא דִגְלָא דְצַדִּיקַיָא אִיהוּ בָּחִין לוֹן - כמו כן, כשהקדוש ברוך הוא רוצה להרים את דגלם של הצדיקים, הוא בוחן ומנסה אותם, כדי לַאֲרָמָא רֵישַׁיְיהוּ בְּכָל עַלְמָא - להרים את ראשם בכל העולם, ויזכו לקבל שכרם בעולם הבא.

וזהו פירוש הפסוק שהתחיל בו רבי יהודה 'יְהֹוָה צַדִּיק יִבְחָן וְרָשָׁע וְאוֹהֵב חָמָס שָׂנְאָה נַפְשׁוֹ', שכדי להרים דגלו של הצדיק בעולם הזה ובעולם הבא, הקדוש ברוך הוא בוחן אותו ומביא עליו נסיון.