סגולה נפלאה - טבילה במקוה מדי יום ובפרט בימי חודש אלול

מחזה נפוץ ומלבב הוא, לראות מדי יום ביומו באשמורת הבוקר ומעלה, חסידים ואנשי מעשה - אברכים לצד בני תשחורת, זקנים לצד פרחי ישראל הנוהגים להיטהר ולטבול עובר לתפילתם במקוה טהרה – במימי הדעת, כהכנה דרבה לקראת תפילת שחרית, ובפרט בימי אלול ימי הרחמים והרצון.

מנהג זה יסודו בהררי קודש בדברי ספר חסידים (סי' רמ"ח) שצריך טבילה וטהרה להמתפלל ומסמיך ליה אקראי יעו"ש. רבים וטובים חיזקו ואימצו מנהג קדוש זה, והביאו ראיות ואסמכתם מדברי חז"ל.

נפתח במה שמסופר על הגה"ק רבי יוסף חיים זוננפלד זצ"ל (הובא ספר מרא דארעא דישראל), שהיה מקפיד בכל יום על טבילה במקוה ואף יותר מכך. וסיפר עליו הגאון רבי איסר זלמן מלצר זצ"ל שכאשר עלה לארץ ישראל ונוכח במנהגו של הגרי"ח תמה על דבר זה, רבה של ירושלים שכל עתותיו מוקדשות לתורה ולתפילה, על מה ולמה ינהג כן? ואמנם תוך זמן קצר כשנעשה ר' איסר זלמן לידידו של הרב זצ"ל, הפנה שאלה זו להרב זצ"ל בעצמו. והשיב לו הגרי"ח שדרכו מפורשת מהלכה ברמב"ם (פי"ג ה"ו מאיסורי ביאה) "מל ולא טבל כאילו לא מל" הרי שאע"פ שמל כדי להתגייר ולקבל עול מצוות, אמנם יהודי נעשה רק בטבילתו, והרי קל וחומר, ומה מנכרי ליהודי אפשר שתעשה הטבילה, הרי מיהודי ליהודי הגון יותר, בוודאי שתעשה. והיה ר' איסר זלמן מסיים "מאז גדל בעיני ערכה של טבילה בכל יום" עכ"ד.

כה כתב בספר בני יששכר (מאמרי חודש אדר מאמר ג דרוש ו): "הנה יש במקוה טהרה תתק"ס לוגין, ויש אצלנו כונה פשוטה בטבילה במקוה לבעל תשובה להתהוות בריה חדשה והימים הראשונים יפלו, כי לדעת תלמוד ירושלמי בריה בטילה בתתק"ס, והוא ט"ז פעמים ששים, ונראה לי הטעם, דהנה כל בריה יש בה ד' יסודות, וכל יסוד כלול מכולם (זוה"ק ח"ב כ"ד ע"א), אם כן יש בה ט"ז יסודות ומספר ששים מבטל הטעם, על כן אפילו בריה האסורה מבוטל טעמה ואיסורה בט"ז פעמים ס' היינו תתק"ס ושבה להיתר לדעת הירושלמי. והנה הבעל תשובה הנכנס למקוה טהרה מתבטלין יסודותיו הקודמין במספר תתק"ס וסר מעליו עונו, ואחר טבילתו נעשה הוא כבריה חדשה וכקטן שנולד על ידי התשובה" עכ"ד. ובחודש אלול האריך הבני יששכר שארבעים יום שמר"ח אלול עד לאחר שמחת תורה, הם גם בבחינת מקוה שמטהר, יעו"ש באריכות.