השאלה הראשונה שנשאל הרב מטעפליק

אִשָּׁה כִּי תַזְרִיעַ וְיָלְדָה זָכָר (יב, ב). הגרא"פ גלרנטר תלמידו של הגה"ק רבי שמשון אהרן פלונסקי זצ"ל הידוע בכינוי הרב מטעפליק ואח"כ בירושלים עיה"ק, סיפר להגאון רבי שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל על השאלה הראשונה שנשאל רבו בתור רב בישראל. היה זה בליל שבת הראשונה שעשה בקהילתו, אחרי שסיימו את התפילה והלך לביתו, ליווהו ראשי הקהל והגברים, והנה ניגש אליו נער ושאלתו בפיו: אמי ילדה עכשיו בלילה בן, אימתי צריך לעשות סעודת "שלום זכר": בשבת זו או בשבת הבאה שלפני המילה?
האנשים מסביבי נבוכו לשמוע השאלה המעניינת, מי רב חיליה ויודע להשיב על אתר איך נוהגים במקרה כזה, אך לשמחת לבם הרב החדש הפתיע כשהשיב לילד מיניה וביה, כמו שהיה מוכן לכך, שיש לעשות את ה"שלום זכר" עוד הלילה. "הדבר מפורש בפרי מגדים הלכות פסח" אמר.
הלמדנים שבעיירה לא פסקו מלהשתומם, לחידה היה בעיניהם, איך פשט ספק במנהגי "שלום זכר" מפרי מגדים בהלכות פסח? אבל אחרי שחיפשו ובדקו, מצאו כדבריו, הפמ"ג בדין "ההולך ביום ארבעה עשר ניסן לדבר מצוה" (או"ח סימן תמ"ד ס"ז) מבאר במשבצות זהב (ס"ק ט') איזהו סעודת מצוה בדרך כלל, ואגב אורחא מביא את דברי תרומת הדשן שסעודת ליל שבת דזכר מצוה. ומציין "ויראה אם נולד בן זכר בלילי שבת לאחר צאת הכוכבים וכו' דקורין לזכר בליל זה לא בליל שלפני המילה, דמשמע התם שנושע מבטן אמו, וקרוב ללידה עושים".