המליצה הנפלאה של המלבי"ם קודם תקיעת שופר עפ"י תפילת אברהם אבינו

חָלִלָה לְּךָ מֵעֲשֹׂת כַּדָּבָר הַזֶּה לְהָמִית צַדִּיק עִם רָשָׁע וְהָיָה כַצַּדִּיק כָּרָשָׁע חָלִלָה לָּךְ הֲשֹׁפֵט כָּל הָאָרֶץ לֹא יַעֲשֶׂה מִשְׁפָּט (יח, כה).
פעם קודם תקיעת שופר בראש השנה, השמיע המלבי"ם דרוש קצר, באומרו: אברהם אבינו טען לפני הקב"ה קודם מהפכת סדום "חלילה לך מעשות כדבר הזה להמית צדיק עם רשע והיה כצדיק כרשע חלילה לך השופט כל הארץ לא יעשה משפט", ולכאורה יש כאן כפל לשון במלים שונות.
אך נראה לי לתרץ, כי הנה אני הייתי רב בשלוש קהילות: לונטשיץ קניגסברג ובוקארשט, וידוע כי "צִבּוּר" הוא ראשי תיבות צ'דיקים ב'ינונים ור'שעים, וכל עיר יש בה "ציבור" הכולל את שלושת הסוגים הללו, אמנם טיבם של אותם סוגים משתנה לפי הערים השונות.
ב"לונטשיץ" קוראים "צדיק" ליהודי היושב כל היום בבית המדרש ועוסק בתורה ובתפילה. ה"בינוני" מתפלל בבוקר במנין, לאחר כך פורש לעסקיו, ולפנות ערב חוזר לעיין בספר. ואילו ה"רשע" אין בידו אלא תפילה בציבור, ואינו נפנה כלל לתלמוד תורה.
ב"קניגסברג" נקרא "צדיק" זה שמתפלל במנין ולפני תפילת המנחה לומד מעט, ה"בינוני" מתפלל במנין ואינו לומד כלל, וה"רשע" מתפלל בבית ואינו לומד כלל.
ואילו ב"בוקארשט" הצדיק מתפלל במנין ואינו לומד כלל, ה"בינוני" מתפלל ביחידות בביתו, וה"רשע" אינו מתפלל כל עיקר.
ומעתה נמצא כי הרשע של לונטשיץ הוא הצדיק של בוקארשט.
וזה שאמר אברהם אבינו: "והיה כצדיק כרשע", כלומר: הצדיק של בוקארשט הוא הרשע של לונטשיץ, ואם כן רבונו של עולם - איך תוכל לדונו? הלא אתה אינך רק השופט של לונטשיץ, אלא "השופט כל הארץ", ואם כן איך תמית "צדיק עם רשע " - היינו אחד כזה שהוא "צדיק" כלפי עיר אחת ו"רשע" כלפי עיר אחרת, וכי לא תעשה משפט צדק?