ביאור נפלא מדוע נקראו 'בני בינה'

בני בינה ימי שמונה קבעו שיר ורננים (פיוט 'מעוז צור').

פרפרת נפלאה אמר הגאון רבי עקיבא סופר גאב"ד פרעשבורג זצ"ל במה דכינה הפייטן את החשמונאים "בני בינה", עפ"י מה שכתב זקינו מרנא החתם סופר לתרץ הקושיה למה קבעו שמונה ימים, הלא לא נעשה נס רק ז' ימים עפ"י דברי הבית יוסף שהנס היה שביום א' לאחר שדלקה המנורה מיד נתמלא, וכן נתמלא בכל יום מהז' ימים, והקשה עליו הפרי חדש א"כ לא היה שום נס ביום השמיני שהרי מאתמול כבר נתמלא. 

וביאר החת"ס דיש לומר שבאמת לא נעשה נס רק בז' ימים הראשונים, ויום ז' היה בב' טבת, ורצו לעשות זכר גם לסוף הנס, כי בזמן הנס היה חודש כסלו חסר וא"כ היה יום ז' ביום ב' טבת, והקפידו לעשות זכר גם לסוף ימי הנס, ואם חודש כסלו מלא אז ב' טבת חל ביום ח' דחנוכה, וכדי להשוות כל השנים קבעו שידליקו ח' ימים, כדי שאם יהיה כסלו מלא יהיה זכר לנס ביום ב' טבת עיי"ש.

עפ"י זה י"ל – אומר גאב"ד פרעשבורג – הנה דרשינן בגמרא שבת (עה.) 'כי היא חכמתכם ובינתכם לעיני העמים איזה חכמה ובינה נגד העמים, זה חשבון תקופות ומזלות'. וכיון שידעו חכמים שלפעמים כסלו מעובר, על כן קבעו שמונה ימים לחנוכה וכנ"ל. וזהו שאמר הפייטן "בני בינה" שיודעים בבינתם לחשב תקופות ומזלות, וראו בחשבונם שיהיה לעתיד כסלו מעובר, על כן קבעו 'שמונה ימי חנוכה" ודפח"ח.

(דעת סופר - לחנוכה)