מדיני ומנהגי חג השבועות הבעל"ט (ג')

טבילה לכבוד הרגל: רוחצים וטובלים בערב החג, וכמו שאמרו חז"ל, חייב אדם לטהר את עצמו ברגל. וראוי לכל אדם לטבול עצמו בערב יום טוב, זכר למקדש שהיו כל ישראל מחויבים לטהר עצמם ברגל, ליראות בבית המקדש.
ובפרט בערב חג השבועות שכל ישראל טבלו בו ע"פ ציווי השי"ת, כמו שכתוב 'לך אל העם וקדשתם' . ~ ואחרי הטבילה ילבש בגדים נאים לכבוד יו"ט. ובגדי יו"ט יהיו יותר נאים וחשובים מבגדי שבת.
זמן מתן תורה: יום א' של חג השבועות חל לעולם בתאריך ו' בסיון, ואינו חל באחד מימי גה"ז, אלא הוא חל לעולם בימים אבד"ו, והוא סימן לכך שאבדו גויים מארצו על כך שלא קיבלו את התורה. ובו ניתנה תורה לישראל.
ניעורים כל הלילה: חסידים הראשונים היו נעורים כל הלילה ועוסקים בתורה, וכבר נהגו רוב הלומדים לעשות כן. וכתב האר"י ז"ל, כל מי שלא ישן בלילה הזאת כלל אפילו רגע אחד ויהיה עוסק בתורה כל הלילה מובטח לו שישלים שנתו ולא יארע לו שום נזק בשנה.
וטעם הדבר על פי פשוטו, שישראל היו ישנים כל הלילה והוצרך הקדוש ברוך הוא להעיר אותם לקבל התורה, ולכך אנו צריכים לתקן זה. ויש שכתבו שהוא זכר לדוד המלך, שהיום הוא יום הילולא שלו, שהיה ניעור בלילה ועוסק בתורה. ומי שאינו ישן בלילה הזאת יהיה לו לסימנא טבא דלא ינום ולא ישן מזלו ומובטח לו שישלים שנתו, וזוכה לבנים ובני בנים תלמידי חכמים, ועושה תיקון לשכינה, ומתקן פגם הראות . ~ ויש שכתבו, שמי שיודע שלא יוכל להתפלל בבוקר עדיף שישן בלילה, ובבוקר יתפלל כראוי.