שכר דירת קייט, והמשכיר אינו מאפשר לו לבדוק את המזוזות

שאלה:

ראובן שכר דירה באחד הערים בארץ ישראל, לתקופת בין הזמנים, המשכיר אינו נראה מהאנשים המדקדקים בקלה כבחמורה, ולכן שאלו השוכר, מה עם המזוזות, המשכיר התרגז ואמר המזוזות שלי הם המהודרות ביותר שיש, ואני אוסר עליך לגעת בהם או לבדקם.

שואל השוכר: לבי נוקפי שאולי המזוזות אינם כשירות, האם אני יכול לקחת עמי מזוזות מהודרות, וליתנם סמוך למזוזותיו של המשכיר? ואם כן האם כשאני עוזב את הדירה אני יכול גם להורידם?

תשובה:

כתב בפתחי תשובה (יו"ד סימן רצא סק"ב) בשם חמודי דניאל שמי שקשה עליו להוציא המזוזה ולבדקה, ורוצה להניח מזוזה אחרת, וקשה עליו להוציא הישנה, אסור משום בל תוסיף. ובשו"ת אגרות משה (יו"ד ח"א סימן קפג) נשאל על בית כזה שבמשך עשרים שנה, לא בדקו את המזוזות, וצבעו את הבית כמה פעמים, ואי אפשר להוריד את המזוזות, אלא אם כן יעשו חור במשקופי הדלת, אם אפשר להניח מזוזות חדשות, ולחשוב שהישנות נמצאות שם כגניזה, ועיי"ש שאסר בזה, שבמחשבה בלבד, אין המזוזה נהפכת לגניזה, ועובר על בל תוסיף.

אמנם בספר דרכי חיים ושלום (אות תתקסה) מסופר שבעל המנחת אלעזר, בהיותו במקום מעינות הרחצה באכסניא שהיה רוצה להתעכב שם יותר מל' יום, והיה הבעל הבית מקלי הדעת, אך היה לו מזוזה על פתחו, מהמזוזות הקטנים שרובם ככולם היו פסולים, אך לא רצה להסירה, מפני דרכי שלום, שלא נחזיק אותם כמו נכרים גם בהמצוות שהם עושים, ולכן הניח שם מזוזה כשרה בריחוק מקום קצת מהמזוזה של בעל הבית.

וכעין זה פסק ההר צבי (רשמי שאלה יו"ד עמוד רכא) על שאלת הרב חיים פלטיאל מאיישישוק, במי שאינו יכול להוציא מזוזתו שהיא תחובה בחור הקיר זה מכבר, והוא חושש שכבר נפסלה, אי רשאי לקבוע מזוזה חדשה בלי שיוציא המזוזה הראשונה, אי ליכא בזה משום בל תוסיף, והשיב ההר צבי, שהרי איתא בתוספות בראש השנה דף כח ע"ב (ד"ה ומנא תימרא) דבעושה מטעם ספק ליכא בל תוסיף, וכאן נמי משום חשש ספק הוא קובע את המזוזה.

גם בעניננו לכאורה מותר להניח את המזוזות סמוך למזוזות של בעל הבית, שיש ספק גדול שמא הם פסולות, והרי הבעל הבית אוסר לבדקם, אולם אי משום הכא לכאורה לאחר שהניחם, אסור לו להורידם, כי הרי המניח מזוזה כשירה אסור להורידה, וכמבואר בשו"ע (יו"ד סימן רצא ס"ב) שאסור להוריד את המזוזה כשיוצא מהבית, והיא סכנה. אולם לכאורה משמע שבעל המנחת אלעזר כשעזב את הדירה הוריד את המזוזות, ואולי משום דרכי שלום מותר להורידם, ואין בזה סכנה, וכעין מה שאמר החזו"א (שביעית סימן יב סק"ט) שלכן מותר להשאיל נפה לחשוד על השביעית, כי אחרת יעבור החשוד באיסור חמור יותר של 'לא תשנא את אחיך', וכן גם בעניננו שאם לא יוריד את המזוזה, יכשילו באיסור שנאה.

ומהיות טוב ישאל מזוזה מגמ"ח, לתקופת בין הזמנים, ואז כשיצא מהבית יהיה חייב להורידו, כדי שלא יכשל בגזל מהגמ"ח.