ספריי מטהר אויר בשבת

שאלה:
האם מותר להשתמש בשבת בספריי מטהר אויר או ספריי בושם, או אולי הדבר אסור משום איסור 'זורה', שהרי המים והחומר מתפזרים לרסיסים דקים?
תשובה:
בתרסיס ספריי מטהר אויר מותר להשתמש בשבת, ואין בזה חשש של איסור זורה, גם לא מדרבנן. אולם בספריי בושם, אם רוצים לרסס על הבגדים לריח טוב וכדומה, בזה יש איסור של הולדת ריח בבגדים.
הרחבה:
מלאכת זורה, היא מעין מלאכת בורר שמטרתה להפריד את האוכל מהפסולת, ובזרייה מפרידים את המוץ המעורב בחיטה. בתרסיס, מלבד מה שלא מדובר בגידולי קרקע, גם לא מפרידים דבר מדבר, אלא מרססים חומר, ומעוניינים בכל החומר שיוצא מהבקבוק.
על אף שכאמור מותר לרסס ולפזר את החומר של המטהר האויר והבושם בחדר, מכל מקום אין לרסס על גבי בגדים בשבת, משום שבזה הוא מוליד ריח טוב בבגד בשבת, והדבר אסור מדרבנן משום איסור מוליד, שהוא איסור של יצירת דבר חדש בשבת, והכנסת הריח בבגד, נחשבת כיצירת דבר חדש, כמבואר במסכת ביצה (כג.): שאמרו רבה ורב יוסף שאסור להניח כוס עם ריח בושם על בגדי משי ביום טוב, משום שמוליד ריח בבגדים באמצעות הנחת כוס עליהם. ומבארת הגמרא שאין זה דומה למי שמוליד ריח של בושם מעץ של בשמים, שם הריח עצמו כבר נמצא בעץ הבשמים, מה שאין כן בבישום הבגדים שהוליד ריח בבגדים.
אכן, אם מרסס על הגוף ולא על הבגד, הדבר מותר אף על פי שהריח עובר מאליו גם לבגד. הריסוס על הגוף מדובר כמובן על נשים, ולא שייך לגבי תלמיד חכם שאמרו עליו בגמרא 'תלמיד חכם לא יצא לרחוב כשהוא מבושם'. אצל גברים הדבר שייך במי שמשתמש בריסוס כדי למנוע זיעה בלבד.
וכתב המגן אברהם (סימן תקיא סקי"א) שאסור לתת דבר המריח בתוך המים שנוטלים בהם ידיים כדי שיריחו. והט"ז (שם סק"ח) כתב לאסור גם אם הניחו את הריח במים בערב יום טוב, שכתב: וראיתי בקצת קהילות השופכין שמן של ריח שקורין שפינגר"ד לתוך המים ביום טוב לצורך נטילת ידי הכהנים לדוכן, ואיסורא קא עבדי דמולידין ריח במים, ואפילו שופכים בערב יום טוב מ"מ מולידין ריח ביום טוב ע"י הכהנים וזה ניחא להו ומכוונים לכך, ע"כ יש למנוע מלעשות כן.
ובמשנה ברורה (סקכ"ח) כתב כהמגן אברהם שאסור ליתן ביום טוב דבר המריח לתוך המים כדי שיריחו.
החכם צבי חולק על הט"ז, והביא ראיה מהמשנה במסכת שבת (קיא.) ששם שנינו: בני מלכים סכין שמן ורד על מכותיהן בשבת. והלא שמן ורד נותן ריח טוב בגוף האדם, ואף על פי כן מותר לסוך בו בשבת. לדעת החכם צבי מותר גם לתת את הבשמים לתוך המים בשבת, כמו שמותר לתת תבלין לתוך הקדירה בשבת. ובשערי תשובה (סק"ז) הביא דעות הפוסקים להחמיר שלא לתת בשמים במים בשבת לרחוץ בהם, אך אם נתונים במים מערב שבת מותר לרחוץ בהם.