מרק שיש בו שישים כנגד הבשר (בתשעת הימים)

שאלה

היום בישיבה היה לאכול בארוחת צהריים מרק, והיה רשום על הסיר 'מרק בשרי', ניגשתי למטבח ושאלתי כמה בשר יש במרק והראו לי את הכמות בשר ששמו בסיר, ואני רואה שיש במרק מעל שישים כנגד הבשר, וכן הסיר היה חדש ואינו בשרי, האם המרק בשרי?

תשובה

המרק אינו בשרי ומותר לאכול אחרי אכילתו חלבי ואין צריך להמתין שש שעות. ויש אומרים דאף מותר לכתחילה לערבו עם חלב.

מקורות להרחבה:

בפתחי תשובה יו"ד סימן פ"ט סק"ז כתב דתבשיל של בשר שיש בו שומן בשר, אם השומן אינו נותן טעם בתבשיל מותר לאכול אחריו גבינה, ואם אין בתבשיל שישים נגד השומן אין להקל.

הרמ"א ביו"ד סימן צ"ט (סעיף ז) כתב דכזית חלב שנפל למים ונתבטל בשישים ואח"כ נפל מן המים לקדירה של בשר, מותר, אף שאין ששים בבשר נגד החלב שהרי נתבטל במים.

וכתב הש"ך שם ס"ק כ"ב בשם התורת חטאת כלל פ"ה דין י"א דמותר ליתן אפילו לכתחילה המים (עם החלב) בתוך קדירה של בשר כיון דכבר נתבטל החלב בתוך המים, והחידוש הוא דאמרינן כאן דהיתר בהיתר בטל, ולא כמו שכתוב לקמן סימן רצ"ט ס"ק א' דהיתר בהיתר לא שייך ביטול. ומביא שם הש"ך שכן כתב באיסור והיתר הארוך כלל כ"ד דין ח' דהיתר בהיתר בטל.

וכתב רעק"א שם ס"ק י"ב שגם לפי דברי השו"ע שם בסימן רצ"ט החלב מתבטל במים ומותר יהיה לערבו בבשר. דשם כתב השו"ע לגבי צמר רחלים וצמר גמלים שעירבם יחד, דאם רוב הצמר של גמלים אז בטל הצמר של רחלים ומותר לתופרו בפשתן.

וכתב רעק"א דמ"מ החידוש הוא מאחר והר"ן בנדרים (נב. ד"ה וקשיא) כתב דדבר שיש לו מתירין מיד אפילו מין בשאינו מינו לא בטל, וזה החידוש שכותב האיסור והיתר הארוך כאן דמותר לערבו עם בשר, ומביא עוד רעק"א שם דלדברי הרי"ף במסכת חולין (לב:) לכאורה יהיה אסור לערב המים עם בשר, והניח בצ"ע מהדין של צמר גמלים ורחלים שהתערבו דיכול לתופרו שלא בפשתן ואעפ"כ בטל.

ומביא עוד שכן משמע בשו"ע בסימן צ"ה דכתב שדגים שהתבשלו בקדירה בשרית אם יש ממשות בשר שאין ששים כנגדו אסור לאכול הדגים בכותח חלבי, אך אם יש ששים הרי זה טעם היתר ומותר.

וראה עוד בש"ך סימן פז (סקל"ה) שהביא מה שכתבו הפוסקים דעור קיבת כשירה מאחר שהוא מותר בפני עצמו ולית ביה איסור אלא משום חבורו עם הגבינה, כל אימת דלא יהיב טעמא לאו בשר בחלב הוא, אלא האי באפיה קאי והאי באפיה קאי.

ומכל זה אנו למדים דהמרק שיש בו ששים כנגד הבשר, וממילא אין בו טעם בשר, מותר לאכול אחריו חלב.

אמנם לאוכלו יחד עם חלב, נראה מדברי הפתחי תשובה הנ"ל שאין להקל בדבר, אע"פ שאין בו טעם בשר, דמ"מ נתבשל עם הבשר.

ובקדירה בשרית, דהיינו שכבר בישלו בה בשר, והיא בת יומא, יש לחוש עוד שמא אין ששים כנגד הבליעות.