להתחתן בערב סוכות, או לאחר סוכות

שאלה. נאמר במסכת יומא דף כה ע"ב חתן והשושבינין וכן בני החופה פטורין מן הסוכה כל שבעה, וכן פסק השו"ע (סימן תרמ ס"ו) אולם הרא"ש (סימן ח) פסק כר' זירא שאכל בסוכה וחדי בסוכה, אמר כל שכן דחדי ליבאי טפי, דעבדינן תרתי. והמשנ"ב (ס"ק לג) הביא את דברי הרא"ש וכתב: "ויש מחייבים אותו דס"ל דאפשר לאכול בסוכה ולשמוח בחופה, ועל כן הסכימו האחרונים דראוי לחתן להחמיר על עצמו ולישב בסוכה ולא לברך, וכן השושבינין כשאוכלים אצל החתן ומשמחין אותו בתוך ז' ימי המשתה, ויושבין שם בסוכה, אין צריכים לברך, עכ"ל.

ויש להסתפק חתן היכול להתחתן בין יום הכיפורים לסוכות, ויכול להתחתן לאחר הסוכות, מתי יעדיף, האם יתחתן בין יום כפורים לסוכות כדי להקדים את המצוה. וכמבואר בב"ק (דף לח ע"ב) לעולם יקדים אדם לדבר מצוה, שבשביל לילה אחת שקדמתה בכורה לצעירה, קדמתה ארבע דורות לישראל. או שמא מאחר ואם יתחתן בין יום הכיפורים לסוכות, יאבד ברכת לישב בסוכה, וגם יפטר מהסוכה לשיטת השו"ע, וכן יפטור מהסוכה את כל המלווים, אולי כדאי לאחר את הנישואין עד לאחר הסוכות?

תשובה. לכאורה קיימת אפשרות לא לאבד את הברכה על ידי כך שמישהו אחר [כגון שיושב בסוכה אחרת שלא יתחייב בשמחת חתן], יברך לישב בסוכה ויוציא אותם ידי חובת הברכה. אך את מצות סוכה לא יקיימו לדעת השו"ע, ומ"מ אם החתן והכלה כבר מוכנים לחתונה, והם רוצים להתחתן לאחר יום כיפור, צריכים לעשות החתונה, אף שעל ידי זה לא יקיימו מצות סוכה, כיון שעכשיו הוא מצווה על פריה ורביה, ועדיין אינו מצווה על מצות סוכה, אך אם פירסה הכלה נדה, נראה לי שאם לחתן ולכלה לא איכפת לדחות את החתונה, ראוי לדחות את החתונה עד אחר הסוכות, כדי שלא יאבדו את מצות הסוכה.

ומעשה בחתן שבא לשאול את מרן הגרא"מ שך זצ"ל אם להתחתן בין יום כיפור לסוכות, והשיב לו גם אני התחתנתי בימים אלו.