להשאיר את הספר תורה על הבימה בשעת אזעקה ולברוח למקלט

שאלה: בחודש תמוז תשע"ד כאשר שונאי ישראל שלחו חיצי מות על ערי ישראל, וב"ה הקדוש ברוך הוא עשה עמנו נסים ונפלאות, והצילנו מידי הקמים עלינו, בשבת פרשת פנחס היתה אזעקה בשבת אחר הצהרים, ונשאלה השאלה מאחת הבתי כנסיות וכדלהלן:
בשבת אחר הצהרים באמצע קריאת התורה של תפילת מנחה נשמעה לפתע אזעקה, המתפללים נבהלו מאד, וברחו למקלט שבבנין בית הכנסת, כמה מתפללים שלא היו מבוהלים כל כך, נתחבטו מה לעשות עם הספר תורה, האם להשאירו על הבימה, ולכסותו בטלית ולברוח למקלט, או להחזירו לארון קודש, או לקחת אותו עמנו למקלט, ושם להמשיך לקרוא בתורה.
אנו מקווים שבעזרת השם השאלה תהיה רק להלכה ולא למעשה, כי מעתה ועד עולם יהיה רק טוב לישראל, ולא ישמע עוד אזעקה בגבולנו.
תשובה: נאמר בשו"ע (או"ח סימן קמט ס"א) אין הצבור רשאים לצאת מבית הכנסת, עד שיצניעו ס"ת. וכבר העירו הפוסקים על מה שנוהגים במקצת קהילות שבראש השנה לאחר קריאת התורה הציבור יוצאים לשמוע קידוש, ומשאירים את הספר תורה על הבימה, ובארחות רבינו (ח"א עמ' קפא) כתב שבאמת משום כן נהגו החזו"א והקהלות יעקב להחזיר את הספר תורה מיד לאחר הקריאה, ותקעו ללא ספר תורה. [וכן כתב בקצה המטה סו"ס תקץ, שבמקום שיוצאים הקהל מבית הכנסת יחזירו הספר תורה לבית הכנסת].
אמנם בשו"ת בית ישראל (או"ח סימן כג) ובשו"ת עולת נח (סימן ז) קיימו את המנהג, וכתבו שהאיסור לציבור לצאת, הוא רק כאשר הם יוצאים ומשאירים אחד שיכניס את הספר תורה, שאין זה כבוד לספר תורה, אבל במקום שהציבור יוצאים, על מנת לחזור לאחר זמן, ולהחזיר את הספר תורה בכבוד, מותר להשאירו על הבימה, וכן אמר מו"ח מרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שכיון שהספר תורה נשאר מונח על הבימה במקום מכובד ומכסים אותו בטלית, אין קפידא להשאירו ולצאת.
ולכאורה גם בעניננו מעיקר הדין היה אפשר להשאיר את הספר התורה על הבימה, ולחזור בעוד דקות ספורות להמשך את הקריאה.
אמנם נראה שבעניננו לכו"ע יש לקחת עמם את הספר תורה, כי זה בזיון לספר תורה שכולם בורחים ומחפשים מקלט מאימת החיצים, שלא ינזקו, כי הם חוששים שמא יפגע החץ בבית הכנסת, ואת הספר תורה מחמד עינינו משאירים כך על הבימה, חשוף לפגיעה, ולכן עליהם לקחת את הספר תורה, ולהמשיך לקרוא במקלט.
ואף שאסור לטלטל ספר תורה ממקום למקום, ובמעשה רב (אות קכא) כתב דאפילו מחדר לחדר לא יטלטל ספר תורה, מכל מקום בעניננו שרי, וכמו שהוכיח בשו"ת ציץ אליעזר (חי"א סימן טז) שלצורך שמירת ספר תורה מותר לטלטלו, שהרי אמרו בגמרא (סוטה דף לט ע"ב) שאסור לצאת מפתח בית הכנסת קודם שהספר תורה יצא, ולמה יוציאו את הספר תורה מבית הכנסת, כתב רש"י להניחו במקום המשתמר, הרי שלצורך שמירתו מותר לטלטלו.