זכות קדימה לכהן בחתימה על כרוזים ומודעות

שאלה:

האם יש להקדים כהן בחתימות על כרוזים ומודעות וכדו'

תשובה:

בדבר הקדמת כהן בחתימות על כרוזים ומודעות, הנה דוקא כאשר מכבדים את הכהן בעליה לתורה או לדרוש ברבים וכיוצ"ב, שם הכהן קודם לאחרים, אבל כשחותמים על מודעה וכדו' אין הכרח ליתן לכהן מקום בראש, שהכהן הרשות בידו לקבוע את מקומו היכן שירצה לחתום, ובודאי אין בזה משום 'וקדשתו' שהרי אחרי שהכהן חתם על המודעה מה משנה לו היכן חתימתו תופיע, לא כן כשמכבדים את הכהן לדרוש וכדו' אז אין הדבר בידו אם הוא קודם לאחרים או אחרים קודמים לו, וסמכות זו נתונה בידי המארגנים, על כן שפיר מוטל להקדים את הכהן, ולכן כשיש אסיפה וכדו' ומפרסמים ברבים את רשימת הדרשנים ודאי שמדין 'וקדשתו' צריך להקדים את הכהן [כמובן באופן ששווים בחכמה ובמנין שנותם].

*

אגב אורחא מה ששמעתי שמרן הגאון רבי חיים קניבסקי זצ"ל, שכידוע היה עונה מידי יום על עשרות מכתבים באגדה והלכה, היה מקפיד להקדים את תשובתו לכהנים השואלים מדין 'וקדשתו'. ובפשטות נראה דאין הנהגה זו מעיקר הדין, שהרי הכהן עצמו וגם שאר העם אינם יודעים למי הקדים. והאמת הוא דאם נאמר ש'וקדשתו' הוא דין דאורייתא, א"כ מדוע הוצרכו לתקן שכהן יקרא בראש דלא ליתי לאנצויי, והא מקרא מפורש יש לנו לדין זה.

ומרן החת"ס בחידושיו לגיטין כתב, דלכאורה יש כאן תרתי דסתרי, דהא קיי"ל מעלין בקודש ואין מורידין ואחרון אחרון חביב, וכמו שמצינו בספר תורה שהביאו לכהן גדול (יומא סח, ב) מן הקטן אל הגדול, ולפי זה היה צריך להקדים הישראל ואחריו ללוי ואחריו לכהן, ורק משום דלא אתי לאנצויי התקינו שהכהן הוא הקורא ראשון.

במה דברים אמורים, באופן שיש לחוש דאתי לאנצויי, כמו בקריאת התורה וכדו', אבל כשמסדרים במודעה את סדר החתימות אין לכהן נפק"מ היכן מופיע חתימתו, ופוק חזי מאי עמא דבר בכרוזים שיוצאים מזמן לזמן, שלא מקפידים להציג את חתימתו של הכהן בראש החתימות.

אמנם לענין אם יש להקדים בשעת מעמד החתימה, ודאי שיש ענין לכבד את הכהן שיכתוב קודם את חתימתו ורק אח"כ שאר אנשים, והדבר מצוי בעדי כתובה שחותמין על הכתובה, שאז יש ענין להקדים את הכהן שיחתום ראשון.