האם מותר לתרום דם בעד תשלום

שאלה:
האם יש איסור לתרום דם רק כדי לקבל כסף על זה משום דחובל בעצמו?
תשובה:
בפרשתן (ט, ה) וְאַךְ אֶת דִּמְכֶם לְנַפְשֹׁתֵיכֶם אֶדְרֹשׁ. מכאן ילפינן בגמרא ב''ק צ''א ע''מ ב' שאסור לו לאדם לחבול בעצמו, ומסיק בגמ' שאין ראיה מכאן דדילמא כאן מיירי במיתה וילפינן משאר מקומות.
יש לחקור מי רוצה לתרום דם רק כדי להרויח ממון שעכשיו אין צריכים את דמו לחולה ואין חשש פקוח נפש כגון בתורם לנכרי האם יש איסור לחבול בעצמו או דילמא לצורך ממון ליכא איסור לחבול בעצמו.
הנה בפסקי תוספת ב''ק ס''ק רט''ו כתב אסור לחבול לצורך ממון, א''כ חזינן להדיא דאסור לחבול לצורך ממון, לפי זה יהא אסור להקיז כשעושהו רק לצורך ממון.
וכן כתב בים של שלמה ב''ק פרק ח' ס''ק נ''ט שאסור לחבול ולבייש עצמו בעבור צורך ממון.
הנה בשו"ת אגרות משה חושן משפט חלק א' סימן ק''ג נשאל האם מותר להניח להרופאים להוציא ממנו דם להכין בעבור חולים שיצטרכו לזה כדרך הרופאים בזמננו שמכניסין דם אדם לחולים מסוכנים לרפאותם והוא באופן שאין בזה דין הצלת נפש משום שעדיין אין כאן חולה אך מכינים להחולים שיזדמנו ומי יודע אם יבא הדם הזה שיוציאו ממנו לחולה שדוחים איסורים בשבילו, אם רשאי בשביל הריוח שמשלמין בעד זה שהוא צריך להמעות.
ומסיק: בחבלה זו להוציא דם ע"פ השגחת הרופאים יש טעם גדול שלא לאסור, דהא מצינו שבדורות הקודמים היו נוהגין להקיז דם אף רק לאקולי כמפורש בגמ' שבת קכ"ט וגם איתא שם אמר שמואל פורסא דדמא כל תלתין יומין בנעוריו עד ארבעים שנים ואח"כ עד ששים שנה אחת לשני חדשים ואף אחר ששים אחת לג' חדשים עיין שם ברש"י ובהגהות מימונית פ"ד מדעות בשם ר"ח איתא גירסא אחרת דלא כבר"ח הנדפס, ולכן אף שנשתנה אח"כ כמו בזמן הרמב"ם כדכתב בפ"ד מדעות הי"ח שיקיז רק בצריך לזה ביותר ואחר חמשים שנה לא יקיז כלל ועיין בכ"מ, ועתה נשתנה עוד יותר שאין מניחין להקיז כלל, מ"מ ודאי גם עתה איכא גם רפואה בזה דלא יהיה שינוי גדול כ"כ, וגם היום מוציאין הרופאים כמעט בלא צער, ולכן אפשר אין לאסור בחבלה זו דהקזת דם, והרוצה להקל אין למחות בו כיון שהיא סברא גדולה.
אבל בשו"ת משנה הלכות (חלק ד' סימן רמ''ה) אוסר לתרום דם בשביל ממון, כיון דהקזת דם חבלה הוא ואסור לחבול בעצמו לצורך ממון, אסור להשתתף בנתינת דמים בכל אופן אם לא בפקוח נפש, או שהוא לרפאותו.