האם לוה יכול לשלוח משלוח מנות למלוה

שאלה:

ראובן הלוה לשמעון מעות, ועתה רוצה שמעון לשלוח לו משלוח מנות, האם הדבר מותר או שמא יש בזה חשש של איסור רבית?

תשובה:

כתב השו"ע (יו"ד סימן קס ס"י) "אסור ללמד את המלוה או את בנו מקרא או גמרא, כל זמן שמעותיו בידו, אם לא היה רגיל בזה מקודם". והוא הדין הכא, אם הלוה היה רגיל לשלוח כל שנה משלוח מנות גם לפני ההלואה מותר, ואם לאו אסור. ונראה שיש עוד אופן שמותר, כגון שהמלוה שלח קודם משלוח מנות ללוה, מותר ללוה לשלוח לו בחזרה. [ויעוין מש"כ לעיל בדף ז ע"א בענין השולח משלוח מנות לחבירו האם חייב להחזיר לו].

ומעשה במלוה ששלח משלוח מנות ללוה שלו. והלווה השיב לו משלוח מנות, שהנפח שלו היה כפול ממה שקיבל, המלוה סירב לפתחו, והלך לשאול את אחד מגדולי הדור אם מותר לו לקבלו, והשיבו שמשלוח מנות אינו נמדד לפי הנפח, אלא כיון ששלחת לו, מותר לך לקבלו בחזרה, אפילו אם שלח לך גדול יותר. והלך המלוה ופתח את המשלוח מנות, וראה שיש שם כלי כסף גדול, ולפי ההשערה הוא שוה ערך רב מאוד, ועתה בא המלוה ושואל האם מותר לקבלו, כיון שהוא שלח לו משלוח מנות פשוט, והחזיר לו כלי כסף יקר, והרי לא היה רגיל לשלוח לי כל שנה כזה משלוח מנות?

ונראה שכיון שכתב המשנ"ב שאין יוצאים ידי חובת משלוח מנות בכלים, אם כן בכלי הזה אין בו משום מצוה, ולכן הוה רבית וצריך להחזירו.