האם אדם שקנה בובה שלמה שיש בה צורת פנים צריך לפוגמה

שאלה:
האם אדם שקנה בובה שלמה שיש בה צורת פנים צריך לפוגמה.
תשובה:
מעיקר הדין מותר להשהותה בביתו, אך נכון לחתוך את האף וכדו'.
מקור:
מבואר בגמ' (ע"ז מג, ב) שאסור להשהות צורות אלו בבית משום חשד. לדעת רוב הראשונים זהו איסור דרבנן, אך לדעת התוס' (יומא נד) הוא איסור דאורייתא. ונחלקו הראשונים מה הוא החשד התוס' (ע"ז שם ד"ה והא) כתב שיחשדו בו שעבר על איסור עשייה, אך ברש"י ובריטב"א (שם) מבואר שהחשד הוא שמשתחווה לצורה.
לענין איסור שהיה בזמננו, שלא רגילים להשתחוות לאדם, הרמ"א (יו"ד סי' קמא ס"ג) אסר, אך הגר״א שם (אות יח, כא) והחכמת אדם (כלל פה) התירו, דבזמננו אין חשד עבודה לצורות אלו [ואזלי בשיטת רש"י דלעיל]. וכבר מבואר כן בריטב"א (הנ"ל)שאם אין צורה זו נעבדת אין חשד.
וטעמים נוספים להקל אף לדעת התוס' שהחשד הוא איסור עשיה, שכיון שנחשב כ'מבוזין' מותר בשהיה (דמבואר בגמ' שם דצורה מבוזה שמשתמשים בה לאכילה ולשתיה מותרת בשהיה, וה"ה בבובות שמשחקים בהן, נראה דחשיב 'מבוזין'), וכן משום שבזמננו הצורות מיוצרות במפעלים, ואין חשש שיחשדו שעשה את זה או שמשתחווה לזה.
אמנם לעשות צורות אלו הוי איסור דאורייתא, ואף כאשר חלק מהצורה [כגון יד או רגל] נשמט ממנה, עובר איסור דאורייתא כשמחזירו למקומו וכיון שרבים אינם יודעים שעובר בכך איסור תורה, לכן יש להקפיד לחתוך מראש את האף, ואז אם מחזיר את האבר שנשמט – אינו עובר איסור [ואין חוששים לדעת היעב"ץ דלהלן (שאסור לעשות גוף וראש אפי' אם הראש אטום, ולא יועיל לחסר עין או אף)].
ייצור בובה עם גוף שלם ללא חלק מהראש
שאלה:
האם מותר לייצר בובה העשויה מגוף שלם, אך ראש ללא עיניים/ אוזניים/אף [ואף אם הם רק מצויירים, חשיב כאילו אינם[.
תשובה:
אף שלדעת היעב"ץ אסור, רבים מקלים בזה.
מקור:
שו"ת שאילת יעב"ץ (ח"א סי' קע, מובא בפת"ש סק"י) כתב שהאיסור שכתבו התוס' והרא"ש ונפסק בשולחן ערוך שהאיסור לעשות ראש וגוף נאמר אף אם הראש אטום [-שאין צורת הפנים ניכרת, ונראה כגולם].עוד כתב שם שאם בפנים יש צורת אדם אסור לכו"ע אף בלא גוף. וכל מה שהתיר השו"ע לעשות ראש לבד, היינו דווקא בראש אטום, שאין צורת הפנים ניכרת. אולם בשו"ת חת"ס (ח"ב סי' קכח) התיר זאת, וע"ע בדברי המהרי"ט (יו"ד סי' לה).
משחקי פאזל
שאלה:
האם מותר לשחק בפאזל שע"י חלקיו נוצר צורת אדם.
תשובה:
מותר.
מקור: נתבאר שלדעת רוב הראשונים ציור מותר, וכן פסק השו"ע. ואף שדעת הרמב"ם לאיסור, כאן אין לחוש משום שהוא של פרקים, ומבואר בגמ' שפרקים מותר. ואף שנחלקו הראשונים האם זה מתיר רק לענין שהיה או גם לענין עשייה (עי' רש"י ורטב"א שם), בזה שהוא רק ציור אפשר, ויש פה גם צירוף של דעת המהרי"ט (ח"ב סי' לה) שעשייה דרך עראי מותרת.