דין ירושה בגבאות

ובו יבואר: א. אם מת הגבאי, האם בנו יורשו. ב. בית כנסת של אדמו"ר, האם יש ירושה במינויים. ג. האם חייבים למנות את בנו של הגבאי ליורש תחת אביו. ד. אם הבן לא רצה להתמנות לממלא מקום, ולאחר זמן חזר בו.
הנידון:
בבית כנסת פרטי של אדמו"ר, הגבאי הוכרח להעדר פעמים רבות מבית המדרש, וועד בית המדרש מינה לפני שמונה שנים ממלא מקום קבוע, שבכל פעם שחסר הגבאי, הממלא מקום ממלא תפקידו. בשעת המינוי, בנו של הגבאי הקבוע לא ביקש להתמנות כממלא מקום. היום שמונה שנים לאחר מכן, תובע בנו שהוא קודם להיות ממלא מקום אביו, דיש ירושה בגבאות. האדמו"ר אינו רוצה להתערב בזה. מי צודק בטענתו.
תשובה:
אין לבנו שום טענה, כיון שכבר נמתנה מישהו אחר, אבל בשעת המינוי, היה ראוי למנות את בנו. אבל אין זה מעכב, רק מצוה בעלמא אם בנו ראוי, אבל אם מכל סיבה נראה שיש אחר יותר מתאים, אפשר למנות מישהו אחר.
ביאור התשובה:
דין ירושה בגבאות
בכל מינוי יש דין ירושה, לכן בגבאות יש דין ירושה. אבל כל זה הוא דוקא במינוי שהממונה הוא בעל הבית על עצמו, ולא מינוי שמינה בעל הבית, דהיינו אדמו"ר שמינה גבאי בבית מדרשו, ומת הגבאי אין כל דין ירושה לבנו של הגבאי, והאדמו"ר הוא בעל הבית להחליט מי ימנה אחריו, למרות זאת ראוי שהאדמו"ר ימנה את בנו של הגבאי, כיון שאמרו חז"ל שבכל מינוי ושררה מצוה למנות את בנו אם בנו ראוי, אבל אין זה מעכב כלל, ואם מכל סיבה שהיא האדמו"ר מעדיף משהו אחר, יכול למנות מי שרוצה.
וכל זה רק בשעת המינוי ולא לאחר זמן, דכיון שכבר נתמנה אחר, אין שום טענה לבנו של הקודם לתבוע בחזרה את המינוי, כי אין השררה שייכת לאביו, אלא שהיה ראוי למנות את הבן. וכל זה רק בשעת המינוי ולא לאחר מכן.
ולפי זה בנידון דידן, אף על פי שהיה ראוי למנות לפני שמונה שנים את בנו, אבל כיון שלא נתמנה מכל סיבה שלא תהיה אין שום טענה לבנו, כיון שאין בזה ירושה כלל.
ראוי לציין, שאם הגבאי הראשון יסתלק לגמרי, גם כן נראה שאין לבנו שום תביעה, כי הממלא מקום, הוא זה שראוי לקבל את תפקידו של הגבאי הקבוע, דמינוי ממלא מקום הוא הן על מילוי מקום כשהגבאי לא נמצא, והן להיות תחתיו אם יסתלק, וכיון שכבר נתמנה אחר, אין לבנו שום טענה.
דינים העולים:
א. אם מת הגבאי, לכתחלה בנו יורשו.
ב. בית כנסת של אדמו"ר, אין ירושה במינויים, כי האדמו"ר בעל הבית.
ג. לכתחלה חייבים למנות את בנו של הגבאי ליורש תחת אביו.
ד. אם הבן לא רצה להתמנות לממלא מקום, ולאחר זמן חזר בו, כבר זכה השני במינוי.