ברכה על טלית של בית הכנסת

שאלה:

בשבת בבוקר הגעתי לבית הכנסת בלי טלית, האם אני יכול לברך על טלית של בית הכנסת?

תשובה:

צריך לברך להתעטף בציצית על טלית של בית הכנסת. ואם צריך טלית רק לצורך עלייה לתורה או לדוכן או לעבור לפני התיבה טוב יותר שיקח טלית מחבר ויכוון לא לקנות אותה.

מקורות להרחבה:

השו"ע בסימן יד סעיף ג כתב דהשואל טלית מצויצת מחבירו מברך עליה מיד, וכתב המשנה ברורה בס"ק יא שיש חולקים דאינו מברך אלא אם כן בפירוש נתן לו אותה במתנה (על מנת להחזיר), אבל בטליתות של קהל כעין שלנו המצויות בבתי כנסיות צריך לברך לכו"ע, אפילו כשלובשו רק לעבור לפני התיבה או לעלות לתורה, משום דטלית של קהל אדעתא דהכי קנוהו מתחלה שכל מי שלובש אותו שיהיה שלו כמו באתרוג.

ואם לקח טלית שאולה בעת עלייה לתורה או עלייה לדוכן כתב המשנ"ב שם שאין מברכין עליה, שאינו אלא משום הכבוד, ויש שחולקים שצריך לברך, וכתב בדרך החיים שיכוון לא לקנות את זה ואז פטור מברכה.

ובביאור הלכה (ד"ה ובספר) כתב בשם שערי אפרים דיותר טוב ליקח טלית שאולה בעת עלייתו לתורה, מליקח טלית הקהל שבטלית הקהל נכנס לכלל ספק שמא מחוייב לברך, ואם לקח טלית הקהל ורוצה לברך יכוין אז שרוצה ללבשו לשם מלבוש של ציצית ויעטוף בו ראשו כמו בשחרית וא"צ אז לעמוד מעוטף שיעור הילוך ד' אמות וכו'. ואם אינו רוצה לברך עליו לא יעטוף ראשו כלל רק עטיפת הגוף לבד.(אפילו שיש סוברים שעטיפת הגוף מספיק ולפי זה יהיה חייב בברכה, מכל מקום מכיון שכל כוונתו היא רק לאותו זמן בשביל כבוד לא מחשיבים כזה עיטוף ככיסוי בטלית).

וכתב עוד בשערי אפרים שאף בטלית שלו אם מתעטף רק עטיפת הגוף בעת עליה לתורה אינו צריך לברך, ודחה הביה"ל את דבריו דבטלית שלו וודאי אין הבדל בין עוטף ראשו או לא, וחייב בברכה.