שאלות ותשובות - בדיקת חמץ בצימר או מלון

שאלה

השוכר צימר או חדר במלון באמצע חול המועד האם צריך לעשות בדיקת חמץ בחול המועד לפני שנכנס?

תשובה

צריך לעשות בדיקה בברכה. ואם כבר בירך על בדיקת חמץ במקום אחר שהיה, יבדוק בלא ברכה.

מקורות להרחבה:

מבואר בגמרא (פסחים ד.) המשכיר בית לחברו, אם עד שלא מסר לו מפתחות חל ארבעה עשר על המשכיר לבדוק, ואם משמסר לו מפתחות חל ארבעה עשר על השוכר לבדוק. וכן נפסק להלכה בשו"ע (סימן תל"ז ס"א).

שכירות צימר או חדר במלון:

והנה היה מקום לומר כי שכירות צימר או חדר במלון אין זה כמו שכירות בית, שאינו קונה המקום ממש אף שמקבל המפתחות, אך מ"מ כתב בשבט הלוי (ח"י ס"ח) דאין קנין השכירות לבד גורם, דהא קי"ל שכירות לא קניא, אלא עיקר מסירת הרשות שיהיה עומד לרשות השוכר להשתמש, והוא יוצא ונכנס כרצונו, ושכירות חדר במלון ויש לו זכות השתמשות וישלם ע"ז, די בשכירות זו לחייבו בבדיקה עם ברכה.

צימר ששייך לנכרי:

אלא שבאופן שנכנס באמצע החג, והמקום שייך לחילוני או לנכרי, איתא בגמ' וכן נפסק בשו"ע (שם) שהשוכר בית אחר י"ד, אם אינו יכול לשאול את המשכיר, הרי הוא בחזקת בדוק. ובאופן ששכר מחילוני או מנכרי, שברי לו שלא בדק, הרי הוא חייב בבדיקה אף שנכנס באמצע החג.

שמא ישכח:

ואמנם, נכון הדבר שכאשר מגיע לצימר או למלון השייך לנכרי, אם יש שם חמץ, החמץ אינו שייך לו, וממילא אינו עובר ב'בל יראה ובל ימצא', אכן מ"מ צריך לבדוק, מאחר ובטעם הבדיקה מצינו שנחלקו רש"י ותוספות, שיטת רש"י שהטעם של בדיקת חמץ הוא משום 'בל יראה ובל ימצא', אבל שיטת התוס' שהחיוב בבדיקת חמץ הוא שמא ישכח ויאכל חייב לבדוק. וכן פסק במשנ"ב (סימן תל"א סק"ב) שחיוב בדיקת חמץ הוא לא רק משום 'בל יראה ובל ימצא', אלא גם משום שגזרינן שמא ישכח ויבוא לאכול.

ברכה על הבדיקה באמצע החג:

מובא במשנ"ב (סימן תל"ה סק"ה) ובשער הציון (ס"ק י"ב) שנחלקו האחרונים, באדם שכבר בדק וביטל כדין קודם הפסח, ומצא חמץ בפסח, אם צריך לברך שוב. המג"א (בסימן תל"ה) מסתפק בזה, ונראה (בסימן תמ"ו) שדעתו שצריך לברך, וכן כתב החק יעקב (סק"ה) והמקור חיים (חי' סק"ג) והשו"ע הרב (ס"ד). אמנם באליה רבה וחק יוסף (סק"ג) ופמ"ג (א"א סק"ב) ומגן אלף (סק"ב) מצדדים דספק ברכות להקל. ופסק המשנ"ב (שם) שכיון שכבר בדק ובטל כדינו וקיים תקנת חכמים, אפשר דברכה ראשונה שברך אז קאי על כל מה שיהיה אף בתוך הפסח, וספק ברכות להקל.

בתי מלון יוקרתיים:

ויש אומרים שבתי מלון יקרים מאוד המקפידים על ניקיון ברמה מאוד גבוהה, לא כמו בצימרים ומלונות רגילים, אם המלון שייך לנכרי שכל הבדיקה שצריך לעשות הוא רק כדי לא לראות חמץ בחג, ולא משום שרוצה לזכות במקום, אזי אין חיוב לעשות בדיקה, כי זה נחשב למקום שאין רגילים להכניס בו חמץ.

הלכה למעשה:

להלכה, מאחר ולא עשו בצימר או בחדר המלון בדיקת חמץ, מחויב לעשות בדיקה כאשר הוא מגיע, אף בתוך החג. ואם לא עשה  בדיקת חמץ בברכה קודם החג, יעשה הבדיקה בברכה. ואף שלא זוכה במקום, יש חשש שיהיה שם חמץ וגזרינן שמא ישכח ויאכל. וכן פסק בשבט הלוי (שם), וכן כתב בחוט השני (שבת א' עמוד שיז) שהנוסע לפסח לבתי מלון ובתי הארחה שלא בדקו שם החמץ, צריך לבדוק שם את החמץ.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א