הגאון רבי שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל

הגאון רבי שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל נולד בירושלים בשנת תר"ע לאביו הגאון המקובל רבי חיים יהודה ליב זצ"ל.
בנעוריו למד בישיבת עץ חיים אצל ה'גידולי שמואל' וה'דרכי דוד', ואחר כך היה לתלמידו המובהק של הגרא"ז מלצר. כבר בשחר נעוריו התפרסם בין גאוני ירושלים כעילוי בעל זכרון נדיר ובעל הבנה ישרה.
בשנת תר"ץ נשא לאשה את בתו של רבי ליב רוחמקין, מותיקי ירושלים. בשנת תרצ"ב פרסם קונטרס על ספר שב שמעתתא, ובשנת תרצ"ה יצא לאור ספרו 'מאורי האש' על עניני החשמל בשבת, בהסכמת הגרח"ע גרודז'נסקי, ונתקבל מאוד אצל החזון איש.
בשנת תש"ד יצא לאור ספרו 'מעדני ארץ' על עניני שביעית, ולאחר מכן על הלכות תרומות, שהתקבל בהתלהבות אצל גדולי ישראל, ביניהם מרן בעל ה'קהלות יעקב'.
בסוף ימיו יצאו לאור חלק מתשובותיו בשו"ת מנחת שלמה ג"ח. לאחר פטירתו הודפסו שיעוריו ופסקיו בכמה ספרים.
בשנת תש"ט, לאחר פטירתו של ראש ישיבת 'קול תורה' ומייסדה, הגרי"מ שלזינגר, נקרא לעמוד בראש הישיבה, בה הרביץ תורה והעמיד תלמידים במשך קרוב ליובל שנים.
אף על פי שלא תפס כל משרה בעולם הרבנות, התקבל בעולם כולו כפוסק אחרון, שאליו הופנתה כל שאלה שהתעוררה בעולם, בפרט בעניני חידושי הטכנולוגיה, בהן גילה התמצאות מיוחדת.
נודע בענותנותו ובפשטותו היתרה ובנעימות הליכותיו. נפטר בירושלים בכ' באדר א' תשנ"ה.
עשה לך רב
הגיע אל הגרש"ז יהודי מארה"ב, ובפיו שאלה הלכתית על העירוב באזור מגוריו. הגרש"ז שאל אותו אם יש רב בעירו, היהודי האמריקאי השיב בחיוב. אמר לו הגרש"ז זצ"ל, שיפנה עם השאלה אל רב המקום.
וכה היה הגרש"ז מדייק בדברי המשנה (אבות א, ו): נאמר עשה לך 'רב' בלשון יחיד, שצריך האדם לעשות לו רב אחד ולא רבנים הרבה, ולא כמו האנשים שקודם מחליטים הם בדעתם מה לעשות, ואחר כך בוחרים להם את הרב שסובר כמותם, ועל זה אמר התנא "עשה לך רב" אחד, ואת הדבר שיאמר לך לעשות, אותו תעשה.
(מנחת אבות)
מצות כיבוד אם
מרן הגרשז"א זצ"ל מאז היותו בר מצוה, היה קורא את המגילה לפני אמו הרבנית צביה ע"ה שכבדו אזניה משמוע, והתכונן לכך ימים רבים לקראה בטעמיה ודקדוקיה, והתאמץ לקרוא בקול רם סמוך אליה כדי שתשמע קולו בלא להזדקק למכשיר השמיעה שהשתמשה בה.
וסיפר בן רבינו, שכעבור עשרות שנים קרא הוא את המגילה לפני זקנתו, ואמר אח"כ לאביו שכמדומה לו שאינה שומעת כל תיבה ותיבה, ואמר לו רבנו, דע לך בני כי מעולם לא עלה על דעתי שהיא שומעת כהלכה, וכל מה שעשיתי לאהיה אלא להפיס דעתה ולכבדה.