סגולה נפלאה לפרנסה

בפרשתנו נאמר (כז, כח): שיצחק בירך את יעקב: "וְיִתֶּן לְךָ הָאֱלֹקִים מִטַּל הַשָּׁמַיִם וּמִשְׁמַנֵּי הָאָרֶץ וְרֹב דָּגָן וְתִירשׁ". בתפוצות ישראל נהוג לומר במוצאי שבת את 'ויתן לך וגו' שהם פסוקים של ברכה לסימן טוב, כדי שיתברכו במעשה ידיהם בתחילת ימי השבוע, מנהג זה כבר הוזכר בספרי הראשונים (עי' בספר כל בו סי' מא'. ובספר ארחות חיים, לרבי אהרן הכהן מלוניל, ובספר אבודרהם, סדר מוצ"ש). ומובא ברמ"א (סי' רצה', ע"ש במ"ב).

בספר סדר היום (לרבי משה אבן מכיר, ריש מתיבתא בעין זיתון שבצפת, י"ל בשנת שנ"ט) כתב, נוהגין לקרוא פסוקים של ברכה (במוצ"ש) כמו 'ויתן לך וגו'. וכל המוסיף הרי זה משובח, מפני שתחילת השבוע צריך להראות עניני טובה וברכה, וסימנא מילתא.

וכמה צדיקים אמרו שאמירתה סגולה נפלאה לפרנסה. ומסופר פעם אחת בא איש אחד אל הרה"ק רבי בנימין זאב מבאלטא (נפ' כ' כסלו שנת תקפ"ג; היה תלמידו של הרה"ק רבי פנחס מקאריץ) והיה זה ביום שלישי, והתאונן בפניו, שבא לכאן על היריד ואינו מצליח להרויח כלום. שאלו: אמרת "ויתן לך" במוצאי שבת? השיב הלה: לא אמרתי, כי הייתי טרוד. אמר לו: ואיך אפשרי שיהיה לך "יריד" טוב ותרוויח מעות כשלא אמרת "ויתן לך"?! קח סידור בידך, ואמור "ויתן לך" (אמרי פנחס השלם שער השבת אות ח"י).

כיוצא בזה מובא בשם הרה"ק רבי מנחם מענדיל מרימנוב שאמר: מי שאינו אומר ויתן לו במוצאי שבת, איני יודע מאין לוקח פרנסתו במשך השבוע. ולשון דומה מובא בשם הרה"ק רבי יחזקאל משינאווא איני מבין איך יכול יהודי להמשיך פרנסה בכל השבוע אם לא אמר ויתן לו במוצאי שבת. ובקונטרס 'כנפי יונה' להחסיד רבי יונה צלר מובא שהרה"ק מרוזין אמר איני יודע מנין יש ליהודי שפע בכל ימי השבוע אם הוא אינו אומר דרור יקרא בסעודה שלישית ו'ויתן לך' במוצאי שבת, ואם יקשה לך שאנו רואים יהודים שאינם אומרים ובכל זאת יש להם שפע רע ומר הוא השפע שאינם יודעים מאין הוא בא עכ"ד.