סגולה נפלאה לזיכרון – שינון וחזרה!

וְאָכַלְתָּ וְשָׂבָעְתָּ וּבֵרַכְתָּ וגו' (ח, י).

וְהָיָה אִם שָׁמֹעַ תִּשְׁמְעוּ וגו' (יא, יג). וברש"י אם תשמע בישן תשמע בחדש. וכן (דברים ח, יט) אם שכוח תשכח, אם התחלת לשכוח, סופך שתשכח כלה, שכן כתיב במגלה אם תעזבני יום, יומים אעזבך.

סיפר הגה"צ רבי רפאל זילבער זצ"ל רב דק"ק פריימאן ב' מרפא לנפש בהיותו ילד לפני הבר-מצוה, נכנס לקודש פנימה אל הרה"ק רבי ישכר דוב מבעלזא זצ"ל, וביקש מהרה"ק שיתן לו סגולה לזיכרון והשיב לו: אין שום סגולה מועלת לזיכרון בלי חזרה עכ"ד (הגאון רבי שמואל דוד פרידמן שליט"א בספרו שדה צופים - ששמע מפי בעל המעשה).

והדברים מכוונים להפליא עם שמועה דומה שאמר הרה"ק רבי אהרן מבעלזא זצ"ל משמיה דאבוה הרה"ק רבי ישכר דוב מבעלזא זצ"ל בשם הרה"ק ה'חוזה' מלובלין זצ"ל, דמלבד מה שבטבע מועילה החזרה לזיכרון יש בה גם סגולה שיזכור תלמודו ויחקק היטב בזיכרונו. ונראה הכוונה, שע"י חזרה בפרק זה זוכה לזכור גם את כל הדברים האחרים שלמד מכבר, כי אם היתה החזרה עצה טבעית - לא היתה מועילה אלא על מה שמספיק לחזור ותו לא (מפי הגה"צ רבי אליעזר דוד פרידמן זצ"ל).

שח פעם הרה"ק הישועות משה מויזניץ זצ"ל, לאברך אחד שביקש ממנו סגולה לגדול בתורה: "האם הנך יודע מאמר החכם (מובא בהרבה ספרי אחרונים בשם ספר הקנה): "חזור חזור ואל תצטרך לבלזר!" – [פירושו מובא בספרים, שיש עשב שהאוכלו זוכר היטב, אבל אם הוא חוזר על לימודו, ממילא לא יהיה בגזירת השכחה, ולא יצטרך לסגולת הבלזר]. ובהזדמנות אחרת שח ה'ישועות משה': אכן נדרש לחזור על הלימוד פעמים רבות. הבעל דבר אינו מניח ענין זה, ביודעו שאם האדם יחזור על לימודו יזכור לימודו ועל ידי כן יהיה לו חשק להוסיף עוד ועוד בלימודו, ודבר זה הוא לנגד רוחו. (הליכות הישועות משה עמ' קלד).

כן מסופר על אחד שנכנס למרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל, והתאונן בפניו שאין הוא זוכר את לימודו. שאלו הגרי"ש: כמה פעמים חזרת על המסכתא? האברך הסתכל על הרב בפליאה, מה זה בכלל לחזור? מי שמע על דבר כזה? אמר לו הרב שליט"א: לפני שחזרת ארבעים – חמישים פעמים, איך יודע הנך שאין לך זיכרון? יש כאלו שאחרי עשרות פעמים של שינון וחזרה והתבוננות – זוכרים. ויש כאלו שלא. אבל לפני שעשית זאת – כיצד אתה רוצה לזכור?! ודפח"ח (מפי הגר"מ זילבר ר"י זוועהיל).