שאלות ותשובות - תפילת הדרך לשלוחי מצוה

שאלה:

מחר בבוקר אני צריך לנסוע מחוץ לעיר לצורך מצות פדיון שבויים, האם עלי לומר תפילת הדרך בשם ומלכות כמנהגנו, או שנאמר 'שלוחי מצוה אינם ניזוקין' ושוב אין חיוב?

תשובה:

גם היוצא מחוץ לעיר לצורך מצוה יאמר תפילת הדרך בשם ובמלכות משום שבשכיח הזיקא גם שלוחי מצוה ניזוקים, ותפילת הדרך מהני לשכיח הזיקא.

 

מקורות להרחבה:

בגמרא פסחים (ח:) כתוב דשלוחי מצוה אינן ניזוקין והיכא דשכיח היזקא שאני. בספר מעשה בצלאל על הריקאנטי כתב דצע"ק בשלוחי מצוה שאינן ניזוקין אם יפטרו מתפילת הדרך, וכתב שם דאם עיקר תפילת הדרך הוא מחמת סכנה צ"ל דסכנת דרכים חשיב הזיקא דחוששין גם בשלוחי מצוה כדאיתא בגמרא בפסחים שם.

וכתב בספר עלי תמר ברכות פרק ד' ה"ד ד"ה רשב"א ששמע בשם האמרי אמת זצ"ל מגור שהעיר דהולך לדבר מצוה לא יהיה צריך להתפלל תפילת הדרך שהרי א"צ להמלך בקונו, וכתב שבכל זאת צריך לומר תפילת הדרך אף בהולך לדבר מצוה, יען שיתכן שאינה מצוה גמורה או שאינו עושה המצוה לשמה.

ובספר תורת היולדת להגר"י זילברשטיין (פרק כב הערה א) מביא ששמע שאומרים ששליח מצוה פטור מתפילת הדרך דשלוחי מצוה אינם ניזוקים, ודבר זה לא מצאנו בפוסקים, אלא אדרבה מלשון הגמרא במסכת ברכות (כט:) משמע שתפילת הדרך זה נטילת רשות מהקב"ה  לצאת, וכפי שבמלחמה ביקשו רשות לצאת אף שזה מצוה, גם שליח מצוה יבקש רשות (תפילת הדרך) לפני שיוצא.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א