תפילה מול מראה נושאים: תפילה, כללי

שאלה:
שלום הרב,
האם מותר להתפלל מול מראה? ומה הדין מול זכוכית משתקפת.
תשובה:
מול מראה אסור להתפלל, משום שנראה כמשתחווה לבבואה שלו. האיסור הוא אף בעיניים עצומות, כי בעיניים פתוחות בלאו הכי אסור משום ביטול כוונה.
ומול חלון זכוכית שמשתקפת בבואתו, אם עוצם את עיניו או מטה את עצמו מעט, יש להקל. ומכל מקום, טוב שלא להתפלל מול חלון המשקף בבואתו. וזהו דוקא באופן שדמותו משתקפת מעין מראה. אך אם אין נראה ממש כמו מראה, יכול להתפלל.
מקורות להרחבה:
הרדב"ז ח"ד סימן אלף קע"ח כתב דאין להתפלל מול מראה משום שנראה כמשתחווה לבבואה שלו, וראה באליה רבה אורח חיים סימן צ' ס"ק כ"ח, באר היטב סימן צ' ס"ק ל'. ומוסיף במשנה ברורה בסימן צ' ס"ק ע"א דאסור אף בעצימת עיניים דבפתוחות בלאו הכי אסור משום ביטול כוונה, וכתב בשערים המצוינים בהלכה סימן רי"א ס"ק ב' שזהו הטעם שמכסים את המראה בבית האבל רח"ל.
בחלון זכוכית שמשתקפת בבואתו, כתב בשו"ת אור לציון ח"ב עמוד סד דמותר אם עוצם את עיניו או מטה את עצמו מעט, ובספר שארית יוסף ח"ב עמוד שכז כתב דאביו הגר"ע יוסף זצוק"ל היה מסיט הוילון כשהתפלל מול חלון המשקף בבואתו.
לכן טוב שלא להתפלל מול חלון המשקף בבואתו, ואם עוצם עיניו או מתפלל מתוך סידור ואינו מוציא עיניו מן הסידור מותר. ואם יש וילון, עדיף לסגור אותו. לכתחילה נכון לתת שימת לב שלא יהיו דברים מעין אלו בעמוד הש"ץ ובכותל נגד פני המתפללים.
אמנם בחלון שאינו משתקף כמו מראה, אין חשש.
ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א