תלישת עלים מעץ פרטי נושאים: ממון, כללי

שאלה
עץ קיים בתוך חצר של בנין, אם מישהו מבחוץ רוצה להשתמש עם העלים של העץ לצורך 'רפואה',
העלים יכולים לצמוח שוב, אבל יש גם אפשרות להשתמש עם חלקים מהעץ לאותו צורך.
האם צריך לבקש רשות מכל הדיירים של הבניין?
(מדובר בבניין מאוד ישן, של לפני כ-50 שנה, לא ידוע מי נטע את העץ).
תשובה
העץ של כל השכנים והוא בשטח של כל השכנים.
השימוש בעלה אחד או בבודדים, אינו נחשב להנאה שיש בה כילוי, ולכן נראה שגם לפי שיטת השו"ע הרב שהנאה שיש בה כילוי אסורה בלי ידיעת הבעלים, בנידון שלפנינו הדבר מותר, כי מלבד מה שהעלים צומחים שוב, הרי חלק מהעלים בודאי יפלו ולא יבואו לידי שימוש.
מקורות להרחבה:
עיין בספר מכתלי בית הדין ח"א סימן נ"ו שם ביררנו את הסוגיא של שימוש במגבת העשויה להשכרה והיא משומשת. הבאנו שם את שיטת בעלי התוספות שכל עוד לא ניתנה הסכמת הבעלים בפועל להשתמש בחפציו, אסור לקחתם גם אם יודע בוודאות שיתרצה כשיוודע לו הדבר, וכך פסקו בהגהות אשרי (בבא מציעא פרק ב' סימן ג) ובהגהות מרדכי (אות תכה). ואולם הש"ך (סימן שנח סק"א) חולק על דברי התוספות וסובר כי מותר לאדם לאכול משל חברו כאשר הוא יודע בוודאות שהחבר היה מרשה לו לאכול את פירותיו לו ידע כי הוא תאב להם. הבאנו גם כי בעל 'קצות החושן' עצמו אינו מקבל להלכה את דברי הש"ך משום שהם נגד דעת הראשונים הנ"ל. ושכך גם הכריע בשולחן ערוך הרב (הלכות מציאה ופקדון סעיף ד) והוסיף שצריך להזהיר על כך לרבים, שנכשלים בזה מחמת חיסרון ידיעה.
והבאנו עוד את שיטתו המפורסמת השולחן ערוך הרב (הלכות מציאה ופקדון סעיף כח, וקונטרס אחרון שם אות ד) וכ"כ במנחת פתים (סימן שנח סעיף ד) שבהנאה שאינה של כילוי, מותר להשתמש בחפץ אף שלא בידיעת בעלים. גם לשיטת בעלי התוספות שאסרו זאת באכילת פירותיו של חברו וכדומה.
לפי זה נראה, כי אף לדברי שו"ע הרב שבהנאה שיש בה כילוי אין לקחת על סמך מה שיתנו רשות אם ידעו, בנידון שלפנינו אין ערך לעלה בודד או כמה עלים ואין להחשיב זאת כהנאה שיש בה כילוי, כי מלבד מה שהעלים צומחים שוב, הרי חלק מהעלים בודאי יפלו ולא יבואו לידי שימוש. ולכן אין לאסור את הדבר.