שאלות ותשובות - תחרות ריצה בשבת

שאלה

אני מלווה כיועצת חינוכית מוסד לימודים לבחורים הזקוקים למסגרת מיוחדת. השהות במוסד זה היא בדרך כלל קצרת טווח, ונועדה בעיקר לשיקום מטראומות קשות וכדומה ל"ע. רוב ככל אנשי הצוות הם אנשי מקצוע שאינם קרובים לתורה ולמצוות, אבל בגלל שהתלמידים ברובם מבתים חרדיים מתנהל המוסד מכל היבט אחר כמוסד חרדי לכל דבר.

אנחנו בוחנים כעת שתי הצעות חלופיות בעלות תועלת זהה לפעילות בצהרי שבת במהלך מחנה הקיץ בשווייץ שאליו אנחנו לוקחים את תלמידי המוסד, ורק רציתי לוודא שאחת התכניות שאולי כרוכה בבעיה, מותרת גם היא. התכנית אמורה לכלול תחרות הקפה בריצה של קמפוס הנופש, מחולקים פרסים סמליים אבל תכלית התחרות היא בעיקר פריקת מרץ, וכל התלמידים משתתפים בה. בשנים שעברו התקיימה התחרות ביום חול והתלמידים נהנו ממנה מאוד. אני יודעת שריצת ילדים תוך כדי משחק מותרת בשבת ולכן גם תחרות זו אמורה להיות מותרת, אך לא רציתי לאשר להם את הפעילות מבלי לשאול.

תשובה

התחרות מותרת אך אינה מומלצת. ההיתר לבחורים (ולא רק לילדים) לקפץ ולרוץ בשבת תוך כדי משחק, מפורש כבר בשולחן ערוך. ואולם כאשר הדבר הופך לתחרות, אזי מרכיב העונג מפסיק להיות עצם הריצה והקפיצות אלא עונג הישגי בעיקרו. כאשר ההישג מתורגם לשכר הדבר ודאי אסור, אך גם כאשר מחולקים פרסים ואפילו הכרה בהישג בלבד, יש מן האחרונים שנקטו לאסור כדי שלא יבואו לשחק תמורת שכר, ובכל אופן צורת הדבר משתנה וכבר אינו נראה כריצה לשם תענוג, והדבר עומד בסתירה לצביון ורוח השבת.

לכן למעשה אם ישנה תכנית אחרת מהנה ומועילה, יש להעדיף את התכנית השנייה.

מקורות לעיון והרחבה: שו"ע סימן שא סעיף ב ושמירת שבת כהלכתה פרק טז דין מ; לגבי האיסור לעשות זאת לשם שכר, ראו המצויין בפסקי תשובות סימן שא הערה 20, ושם הערה 21 לגבי תחרות שלא למטרת רווח ממוני. אבל כשהענין הוא תחרותי נראה שיש מקום להחמיר, וראו עוד שם הערה 22.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א