שתיית מי גשמים שירדו בשבת נושאים: שבת, כללי

שאלה
חנה וחברותיה התאכסנו יחד עם כל בנות הסמינר באכסניה גדולה לכבוד שבת, התכניות היו מרתקות ובשעה מאוחרת הלכו כולם לישון.
בשעת לפנות-בוקר, עם אור ראשון התעוררה חנה בחדרה וחשה צמאון בפיה, היא רצתה להמשיך לישון ולא היה לה כח לרדת ארבע קומות פנימייה עד לקומת חדר האוכל שבה הוצבו עבור הבנות מיכלי שתיה מתוקה.
לשתות מברז חדר האמבטיה שממנה מילאה את הספל לנטילת ידים, לא רצתה, אך לפתע ראתה על שפת מעקה המרפסת של חדרה, את הכוסות שהשאירו אתמול בלילה, מלאות מי גשם שירדו כנראה במהלך הלילה. היא מיהרה לברך ולשתות את אחת הכוסות וחזרה לישון.
כשסיפרה מאוחר יותר לחברותיה על החוויה, אמרה אחת שזכור לה שמים כאלה נקראים 'נולד' והם מוקצה.
תשובה
אין כל איסור בשתיית המים.
בניגוד לריסוק קרח והולדת מים שנאסר, מסקנת הגמרא שהמים לא בלועים בתוך העננים, אלא הם כנוסים ומונחים שם ומוכנים לשתייה כבר מערב שבת ורק התניידו ממקום למקום במערכת העננים והגשמים. וכך נפסק בשולחן ערוך שמותר לקבל את המים בכלי ולהשתמש בהם. ודין זה הוא אפילו אם לא היה בשמים כל ענן בכניסת השבת.
על הסיפור שבשאלה יש להעיר, כי המקפידים שלא לשתות מים מגולים צריכים להיזהר במקרה כזה, כי אין לדעת מתי התמלאו המים ודי בזמן קצר שעמדו שקטים וגלויים כדי לאסרם.
מקורות לעיון והרחבה: תשובות הגאונים (שערי תשובה) סימן רמב; שו"ע או"ח סי' שלח סעיף ח, ומשנה ברורה ס"ק ל. להרחבה: בנושא זה ישנה שאלה אפשרית של תחומין, אבל היא קיימת ביתר שאת במים הבאים דרך צינורות המים ובהוצאת מים דרך מערכת הביוב, ראו למשל: חזון איש או"ח סי' קד ס"ק ב.
ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א