שאלות ותשובות - שכחו לפתוח קופסת שימורים ובה עיקר הסעודה

שאלה

שרה עשתה לה למנהג להזמין לביתה לסעודה שלישית את גיסותיה, הכל הוכן מערב שבת בצורה מושלמת, אבל בצהרי השבת נזכרה שרה ששכחה לפתוח את קופסאות השימורים שבהם נתחי הטונה שאותם תכננה להגיש עם רוטב שהכינה כאחת המנות העיקריות בסעודה.

תהיה לה עגמת נפש מרובה אם לא תוכל להגיש את הטונה, אך האם יש דרך מותרת לפתוח את הקופסאות?

תשובה

קופסאות שימורים אשר הדרך להשתמש בהם שימוש חוזר או מתמשך כאשר משאירים בהם את תכולתם, צריך לפתחם קודם השבת, ואסור לפתחם בשבת כיון שעל ידי פתיחתם עושה אותם כלי, ואף אם בכוונתו שלא להשתמש בהם אחרי כן, כיון שבשעת פתיחתו עושה אותו לכלי. יש שמקילים כאשר מתכוונים לשפוך את תכולת הכלי ולזרוק את הכלי מיד ושלא לעשות בה שימוש חוזר.

ומכל מקום גם לדעת האוסרים, נהגו להקל בשעת הדחק בפתיחתם על ידי עשיית נקב קטן בתחתית הקופסא, ואחר כך פותח אותה כרגיל, כיון שעל ידי עשיית הנקב הוא פוסל את הקופסא מלהיות כלי. וצריך לדעת שיש חולקים גם בזה כי בעשיית הנקב בפעם ראשונה, הרי הוא עושה בזה כלי, ומכל מקום המיקל יש לו על מי לסמוך.

כשיש אפשרות לפתוח את הקופסא על ידי נכרי, הדבר עדיף, ואף שעושה בזה כלי, מכל מקום אין דעתו על עשיית הכלי אלא על האוכל המונח בתוכו.

בשעת עשיית הנקב יש ליזהר שלא לקלקל ציור או אותיות המודפסות במקום עשיית הנקב.

קופסאות שדרך פתיחתן הוא על ידי משיכת לשונית אשר במשיכתה נוצר פתח נאה, יש אוסרים לפותחן בשבת משום איסור נוסף על עשיית כלי והוא מלאכת מחתך, אך המיקל בכך יש לו על מי לסמוך, ועדיף לפותחו מצד שני ללא משיכת הלשונית.

 

מקורות לעיון והרחבה: תהלה לדוד (סי' שיד ס"ק יב) משום סותר, חזו"א סי' נא ס"ק יא, משום איסור בונה, ארחות שבת פי"ב סעיפים א' ב' והע' ח, שמירת שבת כהלכתה פ"ט ס"ג. וראה אגרות משה (או"ח סי' קכב), מנחת יצחק (ח"ד סוף סי' פב). יש לציין שלדעת האוסרים פתיחת קופסת שימורים בשבת, אף האוכל שנמצא בתוכו מוקצה. ארחות שבת פי"ט סעיף שעה. ארחות שבת פכ"ג סעיף סז. מנחת שלמה ח"ב סי' יב, ארחות שבת פי"א סע' מג.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א