שימוש בטלפון סלולרי כשעון מעורר נושאים: שבת, כללי

שאלה
אני רגילה להשתמש בטלפון הסלולרי שלי כשעון מעורר ליקיצה מדי בוקר, לכן כשחדל השעון המעורר הישן שלנו מלעבוד, השלכנו אותו לפח האשפה. לאחרונה, הילדים התחתנו ואני התחלתי לצאת להתפלל בבית הכנסת גם בשבתות בבוקר. האם מותר לי להשתמש בטלפון כשעון מעורר גם בשבת? ואם כן, האם מותר לי להרים אותו ולהניח אותו בארון סגור כדי שהצלצול לא יפריע את מנוחת השכנים (אנחנו מתפללים מוקדם יחסית)? תודה מראש לכבוד הרב.
תשובה
- השאלה מבדילה יפה בין שני נושאים: עצם השימוש בטלפון וטלטולו.
- ההוראה להלכה היא שמותר להשתמש בטלפון סלולרי כשעון מעורר, אין בו משום מראית העין ('אוושא מילתא') כי שימוש זה שאינו כרוך בביצוע מלאכות אסורות שכיח. אך ראוי לדעת: יש שכתבו שרצוי להימנע משימוש זה מפני כבוד השבת כי יש בעצם השימוש במכשיר הנייד קצת משום 'עובדין דחול' וזילות השבת.
- מותר לטלטל את הטלפון למקום שבו לא ירעיש - הטלפון הוא כלי שמלאכתו לאיסור ופעולת הרמת הטלפון והנחתו בארון אינה נצרכת לשם ההתעוררות בבוקר ולכן אין הדבר נחשב כ'טלטול לצורך גופו'. אך הורו גדולי ההוראה להתיר מדין 'טלטול לצורך מקומו' (הבהרת הוראה זו להלן). וכמובן יש להיזהר אם מכסים אותו בשמיכה וכדומה, שלא לעשות זאת בכח כדי שלא ללחוץ על המקשים.
לעיון והרחבה: ראו שו"ע או"ח סימן שח סעיף ג ובביאור הלכה שם. שמירת שבת כהלכתה פרק כח סעיף לד. ארחות שבת פרק יט הערה סה.
למקומו של הכלי יש ממד רחב יותר מהמקום עליו הוא יושב, ולכן כלי שמפריע להשתמש בשטח גדול יותר ממקום מושבו, כגון שמרעיש סביבו, סילוקו נחשב כטלטול לצורך מקומו ומותר. אפשר להבהיר את טעם הדבר: הגדרת ההיתר של טלטול לצורך מקומו היא שחז"ל לא אסרו אלא עיסוק בחפץ האסור (מהטעמים השונים שהובאו בראשונים), ואילו כשתכלית הפעולה היא הכנת המקום לשימוש, או על ידי פינוי חפצים שתופסים אותו או על ידי סילוק חפץ מרעיש, אין זה מוגדר כעיסוק בחפץ האסור ולכן אף זה בכלל ההיתר).
ענה על שאלה זו: