שאלות ותשובות - תקלה בהכנת מאכלי חג השבועות

שאלה

ההכנות לחג השבועות בביתנו כמו בבתים רבים, קצת מורכבות מההכנות לכל חג אחר, בשל העובדה שחלק ניכר מהבישולים הוא חלבי. הכנת כל מאכלי החג בזמן קצר מצריכים תמרון ותשומת לב מרובה כדי לא להיכנס לחששות תערובת בשר בחלב.

השנה בעת ההכנות לקראת החג, החלטתי להכין פשטידת בצל וגבינות. חתכתי בצל בסכין חלבית ושמתי אותו להזהבה במחבת חלבית. התקלה אירעה באחד הערבובים, תוך כדי התעסקות בתבשיל אחר שמתי לב שהבצל צריך ערבוב, נטלתי כף נקיה וערבבתי במהירות. ורק משחזרו הענינים לתלם קלטתי שהכף שערבבתי בה אינה אותה כף חלבית שבה התחלתי את הבישול החלבי, אלא כף בשרית. נקייה אמנם, אבל בשרית.

מה דין הכף, מה דין הבצל, ומה דין המחבת?

תשובה

נפרט את הדין אחת לאחת, אך חשוב לזכור שבכל מקרה של שאלה, אם אינך יודעת את הדין המדויק במקרה זה, אין להקיש ולהסיק מסקנות ממקרים דומים ויש לשאול רב:

תחילה נקדים שהבצל הוא חלבי, אף אם הסכין החלבית לא הייתה בשימוש באותו יום, מכל מקום על ידי דוחק הסכין וחריפותו מתעורר הטעם החלבי ונבלע בבצל.

בשאלה לא נכתב האם הכף הייתה "בת יומה" דהיינו שהשתמשו באותו יום שבו אירעה התקלה בכף זו בדבר בשרי חם. או שלא הייתה "בת יומה", כלומר – השימוש האחרון בכף בדבר בשרי חם היה יותר מ-24 שעות לפני התרחשות התקלה. לכן נפרט את הדין בשני המקרים:

אם הכף בת יומה – הכף פולטת טעם עד כדי כל גודלה ולכן אם אין בבצל ובמחבת פי שישים מגודל חלק הכף המשמש לערבוב הם נאסרים (שיעור של כ-250 מ"ל הם יותר מפי שישים מכף מתכת המצויה במטבחים היום, בכל מקרה כדאי להתייעץ לגבי שיעור זה עם מורה הוראה).

אם הכף אינה בת יומה – אזי גם אם אין פי שישים מהכף, כגון שכמות הבצל קטנה, עדיין יש מקום להקל, באופן שהערבוב היה כשהבצל כבר החל להיות מטוגן היטב שאז חריפותו יורדת ואינו מקבל טעם בשר מהכף שאינה בת יומה, ולכן הבצל מותר. אך אם הערבוב היה בשלב שהבצל עדיין חי, הוא נאסר.

הכף עצמה נאסרת בכל מקרה וטעונה הגעלה. והמחבת תלויה בדין הבצל, שאם הוא נאסר גם המחבת טעונה הגעלה ואם הוא מותר, המחבת כשרה גם היא.

מקורות לעיון והרחבה: הדין שחריף מוציא טעם מאינו בן יומו בדוחקא דסכינא ובחום: שו"ע יו"ד סי' צו סעיף א; וגם על ידי שמנונית: שו"ע בשם ספר התרומה וכן הלכה. ש"ך ס"ק ו. הדין שגם המחבת וגם הבצל מצטרפים לששים נגד הכף: סי' צו סעיף א בט"ז וש"ך.

ענה על שאלה זו: