קריאת התורה לבן א"י בחו"ל נושאים: תפילה, כללי

שאלה
בשבת האחרונה התארחתי אצל קרוב משפחה בחו"ל, וקראו שם בתורה פרשת פנחס, ובא"י קראו פרשת מטות, שמעתי איפוא פעמיים קריאת התורה של פרשת פנחס, ואילו פרשת מטות לא שמעתי, האם עלי לחזר השבוע אחר מנין קריאת התורה של פרשת מטות. ?
תשובה
קריאת התורה היא חובת ציבור, וע"כ אין צריך לחזר דווקא אחר מנין של בני א"י, ואף יכול לעלות לתורה שם. וישלים הפרשה שחסר שנים מקרא ואחד תרגום עד שמיני עצרת, יען שיש לסיים החומש כל שנה. אם יודע שיש מניין של בני חו"ל שקוראים הפרשה שחסרה לו טוב שילך לשמוע הקריאה.
מקורות להרחבה:
כתב בספר בצל החכמה חלק א' סימן ז' לגבי בני חו"ל שנוסעים לא"י שיש לעיין אם צריך לקרוא בשבת קודם שתי פרשיות כדי לא להפסיד פרשה, וכתב דלא יקראו ויוותרו על פרשה אחת, ומביא ראיה משו"ע או"ח סימן. קל"ה סעיף ב' בהגה שכתב דאם ציבורי ביטל שבת אחת קריאת התורה צריכים להשלים שבת הבאה גם את הפרשה שחיסרו, ודוקא מכיון שחל עליהם חובת קריאה וביטלוה, אבל שיקראו מלכתחילה שתי פרשיות כדי לא להפסיד פרשה שאין באפשרותם לקרוא את הבא הבא לא מצאנו.
ובשו"ת קנין תורה ח"י סימן י"ב כתב דביו"ט שני של שבועות שחל בשבת דאז בני א"י קוראים פרשת נשא ובני חו"ל קוראים קריאה של יו"ט, טוב לבני חו"ל לקרוא במנחה גם פרשת נשא. ויקראו בעליה של הכהן כל פרשת נשא וג' פסוקים מפרשת בהעלותך ואז ימשיכו לוי וישראל כרגיל כך כתב בשם תורת חיים.
ובספר רבבות אפרים ח"ד סימן ע"ז כתב דוודאי יכול לעלות לס" אף אחד שמע הקריאה בשבוע שעבר וכן יכול לקרוא בתורה ולהוציא ציבור שעדיין לא שמע קריאה זו. ומביא שם בדין ה' שכשהגר"א קוטלר זצ"ל הגיע לביקורת. בארץ קראו בשבילו ב' פרשיות, וחידוש דלא חששו לטירחא דציבורא, ובוודאי אם יש מניין של עשרה מבני חו"ל, אזי יקראו ב' פרשיות.
והגרשז"א (שולחן שלמה הלכות שבת ח"א סימן רפ"ב הערה א') פסק דאין צריך להשלים הפרשה שחיסרו, אלא יקראו שנים מקרא ואחד תרגום על הפרשה שהפסידו, משום שהחיוב של קריאת התורה היא חובת ציבור ולא יחיד.
ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א