שאלות ותשובות - קליקס

שאלה

האם מותר לתת לילדנו לשחק בשבת במשחקי הרכבה כמו לגו או קליקס? והאם יש הבדל בין להציע לילד את המשחק לבין מצב שבו הילד בחר לעצמו את המשחק מבין המשחקים שבארון הצעצועים או שצריך למנוע אותו בכל מצב מלשחק במשחקים אלו?

תשובה

לגו וקליקס עומדים לשימוש בחיבור חזק בתקיעת החלקים זה לזה, אך מאידך בדרך כלל לא נהוג להשאיר את החלקים מחוברים ומיד בתום המשחק מפרקים אותם זה מזה ומאחסנים אותם במקומם. לאור זאת נחלקו פוסקי הדור הקודם אם מותר או אסור לשחק במשחקים אלו בשבת.

לכן לכתחילה ראוי שלא לשחק כרגיל בקליקס ולגו בשבת. ואולם ברור שאין איסור לשחק במשחקים אלו ללא חיבור, ואם הילדים רוצים להשתמש בהם במשחקם כדי לתחום שטח וכדומה שלא על ידי חיבורם הדבר מותר והמשחק אינו מוקצה. הפוסקים כתבו גם על משחקים שאין להם שימוש אחר מלבד בניין וסתירה, שאף שאין לתת לילדים משחקים אלו, אין הם מוקצה, היות שהקטנים משתמשים בהם בעצמם.

ומכל מקום מאחר שהמשחק מיועד להרכבה ופירוק, נראה שאין למנוע את הילדים אם שיחקו מעצמם במשחקים אלו.

אך זאת יש לדעת, שהמשחק בלגו וקליקס כרוך לעתים באיסור – כשבונים מעין בית שיש בו חלל בגודל טפח על טפח בגובה טפח (לחומרה: 8 ס"מ על 8 ס"מ בגובה 8 ס"מ) ומכניסים בתוכו בובות משחק או צעצועים אחרים, הדבר אסור משום שנחשב אהל עראי שאסרו חכמים לבנותו ואסור גם לפרקו.  קוביה באורך שתי פיסות קליקס סטנדרטיות (ארבע על ארבע על ארבע חתיכות קליקס) מגיעה לשיעור זה, ולכן יש ללמד את הילדים שהדבר אסור, וכך גם אם יתקעו מעצמם חתיכות קליקס זו לזו, ייזהרו שלא ליצור אהל עראי.

לעיון והרחבה: שו"ע או"ח סי' שיג סעיף ו; מג"א; שו"ע הרב שם דין כא; משנה ברורה שם ס"ק מה; אגרות משה או"ח ח"ה סימן כב; שמירת שבת כהלכתה פרק טז דין יט; ארחות שבת פרק שמיני דין נט.

ענה על שאלה זו: