פלטה שכבתה ונדלקה נושאים: שבת, כללי

שאלה
אנחנו נוהגים להשאיר את סיר החמין (טשולנט) על פלטת שבת שמחוברת לשעון שבת, כך שבאופן קבוע היא נכבית כשעה אחרי הזמן שבו אנו אוכלים את סעודת יום השבת.
זו הסיבה שבבוקרו של אחד מימי השבת האחרונים, הבנו שכנראה אירעה הפסקת חשמל בליל שבת למשך כשעתיים. כשקמנו בבוקר ראינו ששעון השבת חורג בשעתיים מהשעה שאותה הראה השעון התלוי במטבח, וכשביררנו אצל השכנים התברר שאכן כל החשמל בשכונה לא עבד בין השעות 02:00-04:00 לפנות בוקר.
הטשולנט היה חם כרגיל, אבל מן הסתם הספיק להתקרר באותן שעות שבהן לא עבדה הפלטה. ושאלתנו האם זה לא כמו סיר שהוסר מהאש שאסור להחזירו ואם החזירו אסור להשתמש במאכלים שבו?
תשובה
מותר להשתמש במאכלים.
באופן שהפלטה הופעלה באיסור, אם הפלטה הייתה כבויה זמן ממושך והמאכלים כבר התקררו וכעת התחממו בשנית, יש לחוש למעשה שבת שאסור באכילה בו ביום גם לאחרים. אולם נראה שאם המאכלים ראויים לאכילה גם כשהם קרים, אין חשש לאוכלם גם כשהם חמים.
מקורות לעיון והרחבה:
דעת רוב הפוסקים שבמקרה שהפלטה הפסיקה לעבוד, מותר להעביר את הסירים שלא הצטננו לפלטה אחרת כדין 'חזרה' ולא דנים את ההעברה כ'שהייה' חדשה. בשאלה שלפנינו שלא נעשה מעשה בידי אדם יש סבורים להקל אף יותר, ראו ארחות שבת פרק ב' (סעיפים מט-נ, ושם הערה פ"ג), שהביא בשם החזון איש (או"ח סימן לח ס"ק ב') שרשאי להעמיד מערב שבת תבשיל מבושל כל צרכו על גבי כירה חשמלית העתידה להידלק בשבת, ומכאן שלדעתו אין זו 'שהייה' חדשה, אלא דומה הדבר ל'חזרה'. למקור הדין כשהפעילו באיסור, ראו סימן שיח סעיף א בדין המבשל בשבת.