לתקן כף אשפה בשבת נושאים: שבת, כללי

שאלה
כף אשפה שבחלקה התחתון יש גומי או חתיכה ממנו, והחלק הזה נפרד בשבת, האם מותר להשחיל ולחבר חזרה בשבת?
תשובה
בדרך כלל יש טורח להכניס את הגומי למקום, ואם כן הדבר אסור משום מתקן מנא. אמנם אם אין טורח בדבר כלל, יש להתיר.
מקורות להרחבה:
השו"ע (סימן שי"ז ס"ב) כתב לגבי נעל שנשמטה הרצועה, שמותר להחזיר ובלבד שלא יקשור. וכתב שם הרמ"א דדוקא שיוכל להחזירו בלא טורח, אבל אם צריך טורח לזה אסור, כי חוששים שמא יקשור. וכתב המשנ"ב שם (סק"כ) דבלא טורח הכוונה שהנקב רחב.
והמג"א (שם סק"ד) תמה על דברי הרמ"א, שבמקום שרגילים לקשור אפילו אם אין טורח והנקב הוא רחב, גם יש לחשוש שמא יקשור. ואם הנקב הוא צר יש לאסור מצד הטורח גם אם אין חשש שמא יקשור.
ובביאור הלכה (ד"ה ודוקא) כתב ששיטת הרמ"א שבאופן שיכול להחזיר בלי טורח גם לא חוששים שיבוא לקשור, והמקור הוא מדברי הגמרא שאם היה רפוי אז אין לחשוש שמא יתקע. אך למעשה פסק שם כהתוספות והרא"ש שאפילו אם הנקב רחב אסור במקום שרגילים לקשור, עיי"ש.
גם הט"ז (סק"ד) הקשה על דברי הרמ"א, וכתב שאפילו אם אין טורח יש לחשוש שמא יתקע. ומה שמצינו בתוספות הלשון שלא יהיה בו טורח, הכוונה שאם יש טורח אז הוי כמתקן מנא, ולא מחשש שמא יקשור. והטעם שבאופן שיש טורח הוי כמתקן מנא, כתב בשו"ע הרב (ס"ה), שכיון שצריך לטרוח להכניס הרצועה בתוך הנקב אע"פ שהוא נותן בתוכו רצועה ישנה אין זה נחשב כמחזיר אלא כנותן בתחילה ואסור משום תיקון כלי. [ועיין בספר שואל ומשיב להגר"ש מאזוז (או"ח סי' כד) שביאר הטעם שכשצריך לטרוח בהכנסת הרצועה לנקב אסור משום מכה בפטיש, שבהכנסת הרצועה הוא מרחיב ומתקן הנקב לגודל הרצועה].
אמנם בפרי מגדים כתב שטעם המגן אברהם משום איסור טרחא בשבת. וכתב שהנפק"מ בין דעת המג"א לדעת הט"ז כשצריך להכניס הרצועות בנקב אבל אינו צורך גדול, אם מותר להכניסם על ידי נכרי על דעת שיוציאם אחר כך, לדעת הט"ז שהאיסור משום מתקן מנא אסור גם על ידי נכרי, שלא התירו שבות דשבות שלא במקום צורך גדול, ולדעת המגן אברהם שאיסורו משום טירחא שלא לצורך יש לומר שהתירוהו במקום הצורך על ידי נכרי.
לפי זה, בכף אשפה אף שאין חשש שמא יקשור או לשמא יתקע, כי הוא עשוי לשם כך, מכל מקום לכאורה עדיין יש לחשוש משום מתקן מנא, מאחר ויש טורח להכניס הגומי בתוך החריץ. אמנם באופן שאין טורח לכאורה מותר, משום דאין זה מתקן מנא, ואין חשש שיבוא לקשור. וכן יש להקל באופן שכבר יצא ונכנס כמה פעמים, שאז בדרך כלל אין בו טורח.
ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א